Software Programma’s van een andere computer gemakkelijk kopiëren.

Status
Niet open voor verdere reacties.

WaWa

Medewerker
Forumleiding
Je hebt een nieuwe computer gekocht en je wenst alle programma’s van de oude naar de nieuwe te kopiëren – of je wilt een programma van bij iemand anders naar jouw computer kopiëren? De werkwijze hieronder is een gemakkelijke manier om dat te doen.
Dat was mijn probleem toen ik een nieuwe Windows 11 laptop had gekocht en ik dezelfde programma’s van mijn Windows 10 desktop hierop ook wou hebben.


Dus, om een .exe-bestand van een reeds geïnstalleerde app te verkrijgen, kan je de volgende stappen uitvoeren:

- Open de Windows Verkenner en navigeer naar de map waarin de app is geïnstalleerd. Deze bevindt zich meestal in de map 'Program Files' op schijf C:.

- Zoek naar een bestand met de extensie .exe. Dit is het uitvoerbare bestand voor de app en kan worden gekopieerd en gebruikt om de app op een andere computer uit te voeren.

- Klik met de rechtermuisknop op het .exe-bestand en selecteer 'Kopiëren' in het contextmenu.

Navigeer naar de locatie waar je het .exe-bestand wenst op te slaan en klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte. Dat kan ook op een USB-stick geplaatst worden om evt. alle apps van de ene computer naar een andere computer te kopiëren.

Selecteer 'Plakken' in het contextmenu en het .exe-bestand wordt naar de nieuwe locatie gekopieerd.

Noteer dat sommige apps uitzonderlijk een DRM-beveiliging (Digital Rights Management) hebben, waardoor je het .exe-bestand niet kunt kopiëren.

Succes als je het wenst te gebruiken, want ik heb hier lang naar gezocht. Lees zeker ook de tweede methode wat verder beschreven, dit voor het geval dat je met de eerste methode te gebruiken een foutmelding krijgt.

WaWa
 
Laatst bewerkt:
Dit is de waanzin voorbij. Ik kan jullie wel 1 ding met zekerheid vertellen. Als je die onzin verspreid, gaat de geloofwaardigheid van dit forum totaal de grond in. Het maakt me niet uit wie dit hier plaatst.

Wawa plaatst in zen verdediging screenshots van installatie files, meestal single downloads die portable zijn. Welke idd verplaatsbaar zijn. Die bestanden worden ook aangeboden door de vendor om een applicatie installeren. Die kan je uiteraard verplaatsen naar alle kanten. Maar dit gaat over single file installatie pakketten.

Hij heeft het in zen uitleg in bericht 1 over REEDS GEINSTALLEERDE applicaties, welke zich bevinden in de "Program Files" folder.

Wel... het meest trieste is... probeer dat gerust uit! Ik kan je met 100% zekerheid vertellen dat je NIET uitgevoerd hebt wat je verkondigt in je instructies. Je verklaring/verdediging gaat over gedownloade installatiebestanden, welke standaard terecht komen in je Downloads folder (of eender welke andere gekozen folder). Dit gaat NIET over reeds geinstalleerde applicaties.

En ja... ik zit hier ook al even op dit fora om te weten dat hij top tips poste. Daarom dat ik zwaar verbijsterd ben dat zulke "instructies" hier als waarheid aanzien worden. Daar zakt men broek van af! Ik ben zelfs verbijsterd dat andere leden met "kennis" dit in twijfel trekken. Terug naar de schoolbanken dan...

Maar bon, ik zou zeggen, volg Walter zen instructies maar op en kijk wat het doet. Ik ben volledig voorstander daarvan. En ik heb het niet over zen post #8 wat iets TOTAAL anders is.
 
Wel Ddragon, ik geloof ook wel dat niet iedere .EXE zomaar gaat werken op een andere computer. Zoals jij zegt dat de single downloads wel zullen lukken, maar dat het niet voor alle geldt kan ik inderdaad ook best wel geloven. Ik had ook nog nooit van die methode gehoord. Als het iets was dat zo goed werkt als WaWa beweert zou dit ook al eerder op andere plaatsen geplaatst zijn geweest. Vandaar dat ik ook meteen mee deelde dat ik het niet kan testen omdat ik geen tweede Windows computer bij de hand heb. Had het anders wel geprobeerd. Wil dit eigenlijk best wel zelf eens testen of dit echt werkt of niet. Zoals ook wel hier aangegeven kan je het altijd wel weer downloaden en gewoon installeren. Ik heb een hoop .EXE files staan op stick zodat ik ze meteen op een andere computer kan installeren. Downloaden moet dan ook niet meer. Dus zijn methode is iets wat ik totaal niet nodig heb, want alles wat ik wil hebben staat op stick en wat kost een stickje van 64GB, geen fortuin in ieder geval.
 
Eindelijk worden enkelen redelijk en zoals DDragon80 suggereert: volg mijn instructies op en kijk wat het doet. Heb je maar één computer? Zet de gekopieerde .exe file op een stickje en ga ermee bij iemand anders en laat je verrassen. Voor sommigen moet het ingewikkeld zijn om te kunnen werken. Er zitten best enkele zware betaalde programma's tussen, zoals je zeker kunt zien op mijn screenprints die ik eerder toonde. ["Keep it simple, st***id"]
 
Laatst bewerkt:
Maar als jullie weten wie WaWa is, denk ik wel dat je eerst dient te controleren voor je hem de kogel schiet. Dat is ne super slimme mens, oudere leden hier zullen wel weten van toen hij nog zijn maandelijkse super interessante nieuwsbrief hier plaatste.
Juist daarom dat we de uitspraken die nu werden gedaan niet begrijpen of kunnen plaatsen.
In enkele gevallen (nl. stand-alone apps, meestal zijn dat tools) kan dit werken maar in het merendeel van volwaardige applicaties werkt dit gewoon niet omdat op die manier de registry-entries, de subfolders, de ondersteunende dll's en de integratie in Windows uiteraard niet worden overgeplaatst.

Die nuancering werd niet meegegeven en het artikel wekt de indruk dat je met de exe's ook de ganse applicatie hebt en dat is manifest niet zo ! Dus blijven mensen met iet of wat technische achtergrond verbijsterd achter nadat ze dit lezen.
 
Kijk, dit en meer, had ik gevonden bij 'Quora Computer Science': (Het Engels vertaald met Google Translate) "u kunt een uitvoerbaar bestand (.exe) naar een flashdrive kopiëren en dit vervolgens op een nieuwe computer installeren. Sluit eenvoudigweg de flashdrive aan op de nieuwe computer, zoek het .exe-bestand en voer het uit om het installatieproces te starten. Houd er rekening mee dat voor de installatie van sommige software mogelijk beheerdersrechten nodig zijn, waardoor u mogelijk over de benodigde machtigingen op de nieuwe computer moet beschikken. Ik weet dat er, waar nodig, verwijzingen naar het register en DLL's zijn meegekomen. 32 programma's zijn op die manier van mijn Desktop naar mijn Laptop gekopieerd. Ik zoek verder bij Quora of ik nog wat commentaar hierover terugvind.
 
Beste mensen, hoewel alle 32 programma’s die ik zonder problemen heb gekopieerd, het goed deden, heb ik gezocht naar een ander programma die me toch zei niet te kunnen installeren omdat een DLL ontbrak.
Ik heb dus wat te enthousiast en te snel deze eerste eenvoudige methode beschreven.

Sorry als ik hierdoor enkele mensen in het harnas heb gejaagd…


Daarom hierna een, nog steeds eenvoudige, tweede methode om programma’s van de ene computer naar de andere over te brengen zonder speciale tools:

  • Zoek ook hier de Programma Map: Ga op computer-1 naar de map waar het programma is geïnstalleerd. Dit is meestal in "Program Files" of "Program Files (x86)" op Windows-systemen, zoals in het begin uitgelegd.
  • Als je niet in de C-drive met Windows wil morrelen, dan kan je als alternatief het volgende doen: rechtsklik op de Snelkoppeling die op je bureaublad staat (of op de taakbalk rechtsklikken op het gewenste programma, nog eens rechtsklikken op de naam die verschijnt en met je cursor naar eigenschappen gaan). Op het venster die nu verschijnt, het tabblad Snelkoppeling kiezen en dan linksonder klikken op “Bestandslocatie openen”. Vanaf hier ga je door naar 2:
2. Selecteer alle bestanden en sub mappen binnen deze programmamap. Je kunt dit doen door alles te selecteren met `Ctrl+A` en vervolgens te kopiëren met `Ctrl+C`.

3. Sluit een USB-stick aan op computer-1 en plak daarop de gekopieerde bestanden met `Ctrl+V`. Zorg ervoor dat het medium voldoende ruimte heeft voor alle bestanden.

4. Gebruik toch maar 'Hardware veilig verwijderen' om ervoor te zorgen dat er geen gegevens verloren gaan wanneer je het medium loskoppelt.

5. Overzetten naar Computer-2: Sluit nu het stickje aan op computer-2.

6. Open de USB-stick op computer-2, selecteer alle gekopieerde bestanden en kopieer ze naar een gewenste locatie -- of naar een ondertussen aangemaakt mapje op deze tweede computer (Je kan een mapje aanmaken door op je bureaublad rechts te klikken, naar nieuw te gaan en de naam van je programma aan dit mapje te geven).

7. Voer nu het programma uit door dubbelklikken op het uitvoerbare bestand (.exe) binnen de nieuwe locatie waar je net alles hebt geplakt.

Moeilijker is deze tweede methode niet, en het kan dus ook zonder speciale tools, die betalend zijn en het onnodig ingewikkeld maken.

*******

Let wel: het kan gebeuren dat een enkel programma niet goed werkt na simpelweg gekopieerd te zijn omdat ze afhankelijk zijn van registerinstellingen, systeembibliotheken of andere componenten die tijdens een normale installatie worden ingesteld of geïnstalleerd, dan zal je waarschijnlijk toch moeten terugvallen op het gebruik van speciale migratietools.

Als laatste optie kan je ook kijken of er online ondersteuning beschikbaar is bij de ontwikkelaar voor advies over hoe hun software kan worden gemigreerd tussen computers zonder gebruikmaking van gespecialiseerde tools. De makers van betalende programma's doen soms moeilijk omdat het maar op één PC mocht geïnstalleerd worden.

WaWa
 
De enige methode om een applicatie op een nieuw toestel te installeren is volgende:
Installeer de gewenste applicatie met de voorziene installatie methode van de developer.

Bovenstaande methode is vragen voor problemen, ongeacht dit mogelijk op het eerste zicht "werkt". Je hebt 0,0% zekerheid dat alles correct werkt. De kans is zelfs zeer reëel dat er dingen niet in orde zijn.

Wat is er moeilijk om een programma terug te installeren op een ander toestel met de voorziene installer van die software?
Licentie is het enige waar men rekening dient te houden. We mogen hier echt niet zulke info aanbieden welke "een recipe for disaster" is.
 
Beste mensen, hoewel alle 32 programma’s die ik zonder problemen heb gekopieerd, het goed deden, heb ik gezocht naar een ander programma die me toch zei niet te kunnen installeren omdat een DLL ontbrak.
Ik heb dus wat te enthousiast en te snel deze eerste eenvoudige methode beschreven.

Sorry als ik hierdoor enkele mensen in het harnas heb gejaagd…


Daarom hierna een, nog steeds eenvoudige, tweede methode om programma’s van de ene computer naar de andere over te brengen zonder speciale tools:

  • Zoek ook hier de Programma Map: Ga op computer-1 naar de map waar het programma is geïnstalleerd. Dit is meestal in "Program Files" of "Program Files (x86)" op Windows-systemen, zoals in het begin uitgelegd.
  • Als je niet in de C-drive met Windows wil morrelen, dan kan je als alternatief het volgende doen: rechtsklik op de Snelkoppeling die op je bureaublad staat (of op de taakbalk rechtsklikken op het gewenste programma, nog eens rechtsklikken op de naam die verschijnt en met je cursor naar eigenschappen gaan). Op het venster die nu verschijnt, het tabblad Snelkoppeling kiezen en dan linksonder klikken op “Bestandslocatie openen”. Vanaf hier ga je door naar 2:
2. Selecteer alle bestanden en sub mappen binnen deze programmamap. Je kunt dit doen door alles te selecteren met `Ctrl+A` en vervolgens te kopiëren met `Ctrl+C`.

3. Sluit een USB-stick aan op computer-1 en plak daarop de gekopieerde bestanden met `Ctrl+V`. Zorg ervoor dat het medium voldoende ruimte heeft voor alle bestanden.

4. Gebruik toch maar 'Hardware veilig verwijderen' om ervoor te zorgen dat er geen gegevens verloren gaan wanneer je het medium loskoppelt.

5. Overzetten naar Computer-2: Sluit nu het stickje aan op computer-2.

6. Open de USB-stick op computer-2, selecteer alle gekopieerde bestanden en kopieer ze naar een gewenste locatie -- of naar een ondertussen aangemaakt mapje op deze tweede computer (Je kan een mapje aanmaken door op je bureaublad rechts te klikken, naar nieuw te gaan en de naam van je programma aan dit mapje te geven).

7. Voer nu het programma uit door dubbelklikken op het uitvoerbare bestand (.exe) binnen de nieuwe locatie waar je net alles hebt geplakt.

Moeilijker is deze tweede methode niet, en het kan dus ook zonder speciale tools, die betalend zijn en het onnodig ingewikkeld maken.

*******

Let wel: het kan gebeuren dat een enkel programma niet goed werkt na simpelweg gekopieerd te zijn omdat ze afhankelijk zijn van registerinstellingen, systeembibliotheken of andere componenten die tijdens een normale installatie worden ingesteld of geïnstalleerd, dan zal je waarschijnlijk toch moeten terugvallen op het gebruik van speciale migratietools.

Als laatste optie kan je ook kijken of er online ondersteuning beschikbaar is bij de ontwikkelaar voor advies over hoe hun software kan worden gemigreerd tussen computers zonder gebruikmaking van gespecialiseerde tools. De makers van betalende programma's doen soms moeilijk omdat het maar op één PC mocht geïnstalleerd worden.

WaWa
Heb je #16 wel goed bekeken?

1) Volgens mij vergeet je nog de programdata map. (is alleen zichtbaar als je bij de verkenner optie meegeeft- verborgen bestanden /mappen en stations weergeven)
2) De verborgen data mappen ga je niet mee kopieren met die optie.

in #20 : Hoe ga je het laten werken zonder de registry-entries, de subfolders, de ondersteunende dll's?
Sommige apps hebben ook VB-of NET applicaties nodig om te laten werken
 
De 'nieuwe' methode van @WaWa is inderdaad nog altijd in hetzelfde bedje ziek ... enkel wat in de "program files" - folder zelf staat wordt op die manier gekopieerd. Niets registratie in de registry, niets in appdata-folder, niets van instellingen etc ...

Maar er is natuurlijk geen man overboord om het te proberen, tenminste als je gebruik van die app niet kritisch is voor jou !!!
Onder het moto "you win some, you lose some". Sommige apps en tools zullen hier prima mee werken, andere zullen niet of maar gedeeltelijk werken, vastlopen of je systeem doen crashen bij het opstarten ervan. Doet zich zo iets voor dan verwijder je je poging gewoon terug.

Installeren op de vertrouwde manier (setup.exe, *.msi etc...) verdient altijd de voorkeur uiteraard - maar het kan een uitweg zijn om het even te proberen voor apps waar je niet meer over de install beschikt of kan beschikken ...
 
Ik heb met de tweede methode 'Paragon Back-up & Recovery 16' gekopieerd. Dat is een betaald programma en redelijk zwaar en het werkt feilloos.
Graag zou ik willen dat iemand de 'moed en zelfopoffering' kan opbrengen om de tweede methode uit te proberen en me zijn/haar commentaar hier meedeelt. Iemand die zich niet laat afschrikken door bovenstaande negatieve opmerkingen. Ik geloof nog steeds dat op een plaats als PcTuts wel eens ongewone en controversiële dingen mogelijk zijn. Alleen zo onderscheiden we ons van de massa. We willen toch niet alléén met oude en z.g. beproefde methodes bezig zijn en zeker als het je Pc-leven beter maakt. Computeren moèt plezierig blijven.
 
Eindelijk worden enkelen redelijk en zoals DDragon80 suggereert: volg mijn instructies op en kijk wat het doet. Heb je maar één computer? Zet de gekopieerde .exe file op een stickje en ga ermee bij iemand anders en laat je verrassen. Voor sommigen moet het ingewikkeld zijn om te kunnen werken. Er zitten best enkele zware betaalde programma's tussen, zoals je zeker kunt zien op mijn screenprints die ik eerder toonde. ["Keep it simple, st***id"]
Ik heb zopas voor het eerst deze discussie gelezen en eens een proefje gedaan.
Het programma Adobe Acrobat is onuitgepakt +/- 700 MB groot.
Het is geïnstalleerd in programfiles(86) .
De file "Abrobat.exe", die volgens u verplaatst kan worden naar een andere pc (wat normaal is), heeft een grootte van +/- 700 kB.
Volgens uw uitleg is dit voldoende om Adobe Acrobat op een andere pc te installeren.
Grotere onzin ben ik hier nog niet tegengekomen.
 
Velen zullen alles mss niet lezen (TL : DR) vandaar hier mijn eindconclusie als eerste:

Ipv deze methode onderaan toe te passen raad ik voor de meeste gebruikers toch aan de SETUP versies, *.exe, *.msi *.xxxx bij te houden, wat ik ook altijd doe.
Dat zal altijd de zekerste manier qua goede werking blijven.
Het zal eerder niet dan wel werken maar het kan soms wel. Misschien vroeger vaker dan nu?
Wil enkel mijn ervaring delen en bevestigen het niet onmogelijk is al is het met een eerder beperkt aantal programma's.

Spreek hier nu niet over een photoshop of andere mastodonten van programma's.
Opnieuw installeren via setup zal wrs ook wel de beste keuze zijn omdat het soms wat knutselwerk vroeg.
Maar wat WaWa hier schrijft doe ik al jaaaaaren, eigenlijk al +/- vanaf windows bestaat.

Wat ik hieronder schrijf deed ik al onder dos, was toen nog wat makkelijker, geen registry.
Maar ook met windows 95 programmas, die dan zelfs volledig werkten vanaf CD.
Vooral tools voor systeemonderhoud, recovery enzo maar ook andere programmas.
Later werd het dan vooral USB- stick of 2,5" HDD.
Velen werkten van de 1ste keer maar als dat tijdens testen niet werkte probeerde ik die wel aan de praat te krijgen zoals hieronder beschreven.
Waardoor ik mogelijk wel iets meer succes had.

Als er van een programma draagbare versies zijn geef ik daar altijd de voorkeur aan.
Bij mijn systeem heb ik een E: partitie waar o.a. een map Programs op staat.
Dit is een map met programmas die NIET geiinstalleerd zijn, meestal draagbare al dan niet open source.

Stonden vooral vroeger echter ook versies in van programma's die ooit geinstalleerd werden waarvan ik er sommige inpakte en daarna op een testsysteem terug uitpakte. Of naar een USB stick kopieerde en dan op een test systeem probeerde op te starten.

Er zijn wel degelijk programma's die ik op die manier naar een andere computer kon kopiëren of via USB gebruiken.
Of vooral handige tools die ik op USB gebruikte om andere computers te onderhouden, testen of...
Veel van die installers deden eigenlijk niet meer dan hun programma uitpakken naar 1 map en wat registry keys aanmaken.

Sommigen hadden submappen wat soms geen probleem gaf, bij anderen dan weer wel.
Een oplossing kon dan soms zijn de inhoud van alle submappen naar de hoofmap verplaatsen et voila, het werkte weer.

Van die oude 16 bit heb ik hier natuurlijk niet meer in gebruik.
Veel latere uit bv XP tijdperk heb ik ook zo gebruikt, ook nog in win7x64 maar nu zijn de meeste door glijkaardige betere portable versies vervangen.
Sommige heel oude echter zijn na een eerste setup ingepakt, achteraf in mijn E:\program geplaatst en werken nu nog steeds.

Heb ooit Ultiboard gekocht, kon ik niet meer installeren op mijn windows 7 omdat een 16 bit installer niet werkte.
Virtuele windows XP gestart, Ultiboard, een 32 bit programma waar ik veel geld voor betaald had, met een patch voor die 16 bit installer daarop geïnstalleerd.
Alle mappen, submappen, registry keys etc in een zipbestand gezet met dezelfde structuur zoals het op hdd stond.
Op mijn windows 10x64 uitgepakt en het werkt weer compleet, zowel Schema als PCB en ook interactief, uitwisseling van data tussen beide werkt.
DIt was iets lastiger, gewoon kopiëren ging niet maar nu kan ik het als ik windows opnieuw zou installeren terug uitpakken en het werkt weer zonder setup te gebruiken.

Kan je programma's zo maar van de ene computer naar de andere kopiëren?
Hangt er vanaf hoe het geschreven is, structuur enz....
Ben zelf geen niet programmer maar heb de indruk het met programma's die vlgs de regels voor dot.net geschreven zijn, of waren, dit vaker wel deden tov van andere.
Kan ondertussen verandert zijn omdat ik nu vaker nieuwere gelijkaardige vaak betere portable versies gebruik.
Vind ik geen protable lukt het soms, eerder zelden, op die manier toch nog om een geïnstalleerd programma zoals hierboven beschreven toch nog "verplaatsbaar" te maken.
Het verschil is dat bij een echt portable versie alle instellingen in een *.ini bestand worden bewaard. Bij de DHZ versie kunnen die nog steeds info in het registry of op andere plaatsen aanmaken, niet echt portable wel verplaatsbaar.

Maar ipv deze methode toe te passen raad ik voor de meeste gebruikers toch aan de SETUP versies, *.exe, *.msi *.xxxx bij te houden, wat ik ook altijd doe.
Dat zal altijd de veiligste manier blijven.
 
Laatst bewerkt:
@WaWa : dit is off topic onderwerp dat vroegtijdig af gesloten werd.

Wij vinden het niet leuk dat u de bewering van het vroegtijdig afgesloten topic herhaalt, niettegenstaande u werd uitgelegd dat dit niet klopt. Het topic waarnaar u verwijst werd immers niet vroegtijdig afgesloten maar gewoon, helemaal volgens de regels, na het verstrijken van een ganse periode zonder enige activiteit.

Ik heb het topic NU heropend en er kan dus gereageerd worden. Gebeurt dit niet dan zal de software het topic na het opnieuw verstrijken van die periode afsluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan