Redactioneel Veroudering is een ziekte (!) …en die ziekte is nu te behandelen.

[Deze keer een bemoedigend artikel]

De gedurfde bewering dat veroudering een behandelbare ziekte is, komt van dokter David A Sinclair, Professor Genetica aan de Harvard Medical School. https://sinclair.hms.harvard.edu/ Onder zijn supervisie werken een groep wetenschappers in een goed uitgerust laboratorium, het Sinclair Lab, aan experimenten, vooral met muizen, die o.m. het bewijs leveren dat hun beweringen correct zijn. Het is een gemeenschap van mensen die veroudering proactief benaderen, gebaseerd op een wetenschappelijke basis.

Het idee van een wereld waarin we veroudering kunnen vertragen, stoppen of omkeren is ons heel vreemd, dus een hoge mate van scepsis is gerechtvaardigd. Maar er is geen wet in de biologie die zegt dat we moeten verouderen in het tempo waarin we het nu doen.

De Harvard Universiteit is zeer hoog in aanzien en alles wat daar gebeurd moet ernstig genomen worden. Daarom heb ik zijn Boek ‘Lifespan’ gelezen en al zijn seminaries die ik op Youtube kon vinden, bekeken.
en enkele meer.
Alles wat ik hierna beschrijf, komt uit het boek, de Youtube-seminaries en hun website.

Life_book249X372.jpg


Zoals mijn vorig artikel over de Fusiereactor, die een revolutie in de energievoorziening inluidt, kan het ingrijpen in onze DNA evenzeer, in de zeer nabije toekomst, een revolutie betekenen voor een langer leven in goede gezondheid. In dit verband zou het goed zijn dat je mijn pdf-document ‘Op naar het jaar 2030’ ook eens leest. Hierin lees je over de medische ontwikkelingen i.v.m. CRSPR, d.i. wat met DNA-aanpassingen te verwachten is in de nabije toekomst. Wat in het Sinclair Lab gedaan wordt is hier nauw mee verbonden.

Het werk aan dit laboratorium heeft aangetoond dat het tempo van veroudering niet onverbiddelijk vooraf bepaald is, maar eerder kan worden vertraagd en zelfs omgekeerd door verschillende benaderingen. Deze omvatten het activeren van de afweer van het lichaam tegen veroudering, het verwijderen van verouderde cellen en het her-programmeren van cellen in vivo. Door dit te doen, zou men het lichaam kunnen beschermen tegen, en het behandelen van, zowel zeldzame als veelvoorkomende ziekten, waaronder stofwisselingsziekten, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker.

De eerste experimenten in 2019 bestonden eruit om de DNA van één muis van een tweeling opzettelijk te verstoren, waardoor deze sneller verouderde: het werd grijs, kreeg een bultrugje en het zicht werd slechter - drie verouderingselementen die gemakkelijk waarneembaar waren. Op de foto zie je de grijze, kunstmatig verouderde muis, links en zijn tweelingbroertje rechts.

Muizen-488X216.jpg


De redenering was dat het verder onderzoek moest toegespitst worden op het omgekeerde, d.i. het corrigeren van het genoom, om het diertje te verjongen. Ondertussen is het lab daar, nu drie jaar later, al in geslaagd. Om dit te extrapoleren naar een mens, is uiteraard niet simpel, maar de resultaten zijn bemoedigend.

De redenering is als volgt: We worden allemaal chronologisch ouder met het verstrijken van de tijd. Is fysiologische veroudering ook onvermijdelijk? Zij zeggen helemaal niet, dankzij ontwikkelingen op het gebied van Epi-Genetica, de Epi Genoom, die niet alleen ons DNA zelf bestuurt, maar ook de andere processen die bepalen hoe onze genen zich 'uitdrukken' in het aansturen van onze cellen gedurende ons leven. Dus: cellen her-programmeren om weer jong te zijn…

Wat is Epi-Genetica?
Als je je erfelijke genen, je DNA, beschouwt als een pianotoetsenbord, dan bepaalt Epi-Genetica hoe de toetsen muziek spelen. De hoofdrolspelers in dit concert zijn moleculaire stoffen die zich hechten aan ons genoom en markers achterlaten. Deze markers geven op hun beurt cellen gespecialiseerde functies en regelen hoe ze functioneren. Als er te veel markers ophopen - als er te veel "epi-genetische ruis" is - worden de richtingen verward en raken de cellen disfunctioneel. Anders gezegd, als je de beschrijving van het DNA als een digitale file beschouwd, dan zijn de fouten die erin voorkomen, het ontbreken van data die, na correctie ervan, het onvolkomen DNA zo corrigeert dat het individu geneest en dat hij of zij terug naar de toestand komt van voordat het DNA geschonden werd, dus jonger wordt.
Ouder worden kan inderdaad met recht „de moeder van alle ziekten” worden genoemd. Overweeg: hoewel roken het risico om kanker te krijgen meerdere keren verhoogt, verhoogt het feit dat u 50 jaar oud bent het risico op kanker meer dan 100 keer in vergelijking met mensen die een paar decennia jonger zijn. Op 70-jarige leeftijd is dit meer dan 500 keer. We weten allemaal dat veroudering een belangrijke factor is bij hartaandoeningen, dementie, beroertes en diabetes type 2. Veroudering afremmen is dus een zeer belangrijke medische evolutie!

In het Sinclair-lab dienden onderzoekers een combinatie van drie gecorrigeerde genen toe aan blinde oude muizen. De behandeling verjongde hun optische zenuwcellen en herstelde hun gezichtsvermogen. Als iets zo complex als een netvlies kan worden gereset naar een jeugdige staat, mogelijk zelfs meerdere keren, wat kan dan nog meer? Ze toonden aan dat het mogelijk is om het tempo van veroudering en ziekte sterk te vertragen door slechts één centrale route in het DNA te manipuleren.

Hun werk heeft ze tot de conclusie gebracht dat het verlies van epi-genetische informatie waarschijnlijk de hoofdoorzaak is van veroudering. Naar analogie: als DNA de digitale informatie op een compact disc is, dan is veroudering te wijten aan vuil of krassen op de schijf. Hun werk heeft ze ertoe gebracht herprogrammering toe te passen waarvan ze denken dat ze de epi-genetische status van een cel kunnen resetten en dus de leeftijd ervan kunnen terugdraaien.

Ze zijn ook geïnteresseerd in het identificeren van nieuwe genen en signaalcascades in het menselijk genoom die de verouderingsfunctie controleren. Ze ontwikkelen nieuwe algoritmen voor genoom-mining, met behulp van geavanceerde tools, en high-throughput methoden. De afgelopen jaren hebben ze een unieke lijn van technologieën ontwikkeld die doorbraken in wiskunde, computer hard- en software, die elk zijn geoptimaliseerd en geïntegreerd. Met behulp van dit platform, waarvoor ze een NIH Director's Pioneer Award hebben gekregen. Hun doel is om deze te gebruiken en om hun biologische rol en mogelijke therapeutische toepassingen in biologie en ziekte-omgevingen te bepalen.

Ze geloven ook neurodegeneratieve ziekten te kunnen vertragen en zelfs omkeren! Neurodegeneratieve ziekten treffen voornamelijk in het midden tot het late leven, en dus stijgt hun incidentie bij vergrijzende bevolkingsgroepen. Door middel van hun onderzoek willen ze therapeutische interventies ontwikkelen die het ontstaan of de progressie van deze ziekten kunnen voorkomen of vertragen en mogelijk zelfs omkeren door de beschadigde weefsels te regenereren. Dit wordt trouwens nu ook al bekomen door injecties van eigen stamcellen in de zieke plaats van het lichaam.

Zo zie je maar, als we nog enkele jaren voet bij stuk houden, dat we onze tijd op deze aardbol aanzienlijk zullen kunnen verlengen – en in goede gezondheid. Het is nagenoeg zeker dat we vóór 2030 al menselijke toepassingen zullen zien als gevolg van het werk van Dr. Sinclair.
 
Laatst bewerkt:

wivy

Steunend lid
Vip Lid
heb ik toch mijn bedenkingen bij: " who wants to live for ever " ?. deze meneer niet in ieder geval:

Dokter Herman Le Compte (78) geveld door hartstilstand tijdens middagdutje​

https%3A%2F%2Fstatic.nieuwsblad.be%2F%2FAssets%2FImages_Upload%2F2008%2F01%2F03%2Favb030108-1.jpg

De bekende dokter Herman Le Compte is gistermiddag in zijn huis in Knokke overleden aan een hartstilstand. Rustig, zoals hij dat wou. De dokter werd berucht door zijn strijd tegen de '
orde van Geneesheren' en door te beweren dat hij duizend jaar zou worden op biergist en vitamine C. Le Compte stierf 922 jaar te vroeg.

 
Laatst bewerkt:

porrelaar

Steunend lid
Vip Lid
Dus straks worden we allemaal net zo oud als Metusalem (de oudste man in de bijbel; hij zou 969 jaar oud geworden zijn).
Nu weet ik niet hoe het in België geregeld is, maar in Nederland wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd, als mensen gemiddeld steeds ouder worden.
Het kan dus best zo zijn dat iedereen straks pas pensioen krijgt wanneer hij/zij 940 jaar oud is. Tot die tijd zul je moeten blijven werken.
Ook zal de wereldbevolking daardoor enorm toenemen.
Voorlopig sta ik nog niet te juichen over de ideeën van dokter Sinclair.
 
  • Leuk
Waarderingen: wivy

WaWa

Medewerker
Forumleiding
@wivy en @porrelaar
Er wordt geen eeuwig leven belooft, maar volgens Dr. Sinclair, toch een langer en gezond leven. In één Youtube interview vermelde hij toch 120 jaar.
Laten we hopen dat zijn onderzoeken minstens een gezonder leven opleveren. Dr. Le Compte zei dat hij wel 1000 jaar ging worden met zijn vitaminekuur. Dr. Sinclair is hiermee niet te vergelijken.
Vooraleer deze beweringen belachelijk te maken, moet je eerst een paar van zijn video's bekijken. Jullie opmerkingen zijn een eerste en ongefundeerde reactie. Ik neem jullie dat niet kwalijk, een dosis scepticisme is zeker op zijn plaats, maar probeer toch er wat meer over te leren... zoals video's als deze bekijken:
 
Laatst bewerkt:

wivy

Steunend lid
Vip Lid
vandaag geniet ik oa van Queens muziek, morgen ... zien we wel ... misschien?

heb van je artikel genoten en dacht aan dr.Le Compte, een glimlach verscheen op mijn gezicht ...
 
Laatst bewerkt:

WaWa

Medewerker
Forumleiding
Queen is great! Genieten van goede muziek met een treffelijke stereo-hifi-installatie is één van de goede dingen in ons leven. Dat en lang, gezond genieten van het leven moeten we nastreven. Een onderzoeker, zoals dokter Sinclair mag je niet weglachen. Om langer goed te leven moet je niet wachten tot je DNA-fouten kunnen worden gecorrigeerd. Nu al kan je veel doen, door de simpele raad van dokter op te volgen: geen complex dieet met calorie wiskunde. "Eet minder frequent" is een mantra die hij gebruikt. Hij eet slechts één maaltijd per dag. Uiteraard, als je minder eet, moeten het wel gezonde maaltijden zijn.

Als je wat Engels begrijpt, bekijk deze video dan eens:
 

PhilipV

Beheerder
Forumleiding
Admin
Staat deels wel haaks op het advies dat ik alvast ooit kreeg. Namelijk dat het beter is om gespreid in de dag verschillende keren een lichte maaltijd of snack te nemen dan een grote maaltijd één keer per dag ... Zo heeft iedereen wel een andere mening.
 

WaWa

Medewerker
Forumleiding
Er is wel een belangrijk verschil als de mening komt van een autoriteit, zoals Sinclair van Harvard, in plaats van een of andere auteur die hierover schrijft in een populair tijdschrift.
Hier is nog een uiterst interessante video; een beetje lang, maar de moeite:
 
Gezondheid en waardigheid zijn grondrechten.
De 'strijd' tegen veroudering (ziekte of natuurlijk proces?) lijkt mij toch eerder 'therapeutische hardnekkigheid'.
Is het lichaam meer dan het (weliswaar noodzakelijk) 'omhulsel' van de 'geest', het 'brein', de 'ziel' ?
Is er (g)een 'bovengrens' aan de 'leeftijd' van 'de ziel'? Kan die wel worden verle(n)gd?
'Mens sana in corpore sano', toch?
 

WaWa

Medewerker
Forumleiding
Therapeutische hardnekkigheid is dat toch niet. Er wordt toch met alle middelen tegen alle ziekten die veroudering met zich mee brengen nu al gestreden, waardoor we nu al meer dan 10 jaar langer leven dan onze ouders? Wat Sinclair doet loont zeker de moeite, zelfs al zijn de resultaten momenteel beperkt.
 
Hangt een beetje af van het perspectief dat je inneemt, denk ik.
Geeft wat extra 'voer' ter discussie: bestrijd ziektes!, ... 'omarm' 'veroudering', ... aanvaard sterfelijkheid!
 

PhilipV

Beheerder
Forumleiding
Admin
Het nog verder 'oprekken' van de levensduur van de individuele mens is de grootste bedreiging en ramp die deze aardbol zou kunnen overkomen. De aarde heeft haar grenzen en dus zouden wij als menselijke bewoners ook best grenzen blijven aanvaarden.
 
Ieder zijn mening, maar iedereen zou moeten mogen en kunnen beslissen er mee te stoppen, hoeveel mensen worden in leven gehouden die zelfs geen besef meer hebben dat ze leven, mensen die in rusthuizen liggen, eenzaam, 24h per dag in bed, pamper aan, en waarom? money! het brengt op hé dokters die iedere week eens langsgaan en hun visite aanrekenen, rusthuizen zijn bedrijven geworden, merendeel privé en het moet opbrengen voor de aandeelhouders enz.
Een dier wordt eerder uit zijn lijden verlost dan een mens.
 
  • Leuk
Waarderingen: WaWa

WaWa

Medewerker
Forumleiding
@fredjeh : Jammer genoeg heb je 200% gelijk! Wat Dr. Sinclair wil bereiken is dat mensen langer leven in goede gezondheid, anders is het de moeite niet waard.
 

PhilipV

Beheerder
Forumleiding
Admin
Dan nog heb ik mijn bedenkingen. De aarde heeft haar beperkingen en die niet aanvaarden en zelf langer willen leven dan normaal is, maakt de overbevolking enkel erger. Voor mij is dat het ultieme egoïsme.
 
Bovenaan Onderaan