Redactioneel De andere kant van de zogezegde 'verovering' van de ruimte.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een paar bedenkingen vermelden in verband met de laatste prestatie van de eigenaar van Amazon: Jef Bezos.
Een aantal losse gedachten, gesprokkeld uit de Engelstalige pers, publicaties van diverse pluimage.

Bron : divers
Vertaling en redactie : @WaWa


Die miljardairs in de ruimte, is eigenlijk obsceen. Begrijp me niet verkeerd, de ruimtevaart is, sinds mijn jeugd, al een interesse van mij. Trouwens, in 1975 heb ikzelf bij de NASA gewerkt (in San Francisco, CA en Sioux Falls, South Dakota) deels om eenkleurige satelliet-opnames in het verre infrarood om te zetten naar een kleurenbeeld, dit om geologen het werk voor wetenschappelijke interpretatie te vergemakkelijken. Hetzelfde met lagere opnames gemaakt met een side-looking radar. Bovendien ook deze misvormde beelden herleiden tot een realistisch beeld.

Dus: Miljardairs die vluchten voor een planeet in nood zijn een symptoom van een instortende beschaving.

Jeff Bezos is in zijn eigen persoonlijke raket naar de rand van de ruimte gegaan. Terwijl hier op aarde de planeet brandt, de op hol geslagen opwarming van de aarde is ingezet, een pandemie nog steeds gaande is en delen van Europa en Azië onder water liggen. De hel schijnt hier en daar losgebarsten te zijn.

Bezos werd voor deze ijdelheids-stunt, door enkelen, verwijten gemaakt - maar lang niet genoeg.
Miljardairs die naar de rand van de ruimte gaan, terwijl de planeet sterft, zijn een luid, grotesk obsceen teken - nog een ander - van een ineenstortende beschaving.

De verdedigers van Bezos wijzen op dit alles als een soort nobele nieuwe grens in de verkenning van de ruimte. Ze hebben het zwaar mis. Dit is geen verkenning van de ruimte, het is gewoon ruimtetoerisme. Er is een groot verschil. Ruimteverkenning is iets wat openbare instanties, zoals NASA, ESA en de Chinezen doen, omdat het enorme hoeveelheden geld kost en epische tijdschalen vereist. Dit is de definitie van een ijdelheidsproject. We zijn naar "de buurt van de ruimte" geweest, het is geen uitdaging, het is een al opgelost probleem. SpaceX van Elon Musk is veel verder geweest en heeft mensen tot aan het internationaal ruimtestation gebracht.

Stel je maar eens voor dat Bezos in zijn eentje miljoenen levens kan redden. Ja, miljoenen. Zonder echte kosten voor zichzelf. Hij zou het niet eens voelen. Maar in plaats daarvan, is hij liever een egoïstische gek (?). Een gigantisch fallisch symbool van monsterlijke onverschilligheid en massale dood. Dat is precies de situatie waarin Bezos – en de wereld – zich bevindt. Bezos zou in zijn eentje de hele planeet kunnen vaccineren. Dat zijn trouwens miljoenen geredde levens (tientallen miljoenen zelfs, maar als de eerste tien je niet overtuigen, dan...) Maar dat maakt het hem niet uit. Hij lijkt absoluut onverschillig. Dat komt omdat hij in plaats daarvan geobsedeerd is in domme ijdelheidsprojecten zoals naar de rand van de ruimte gaan in een gigantische raket in de vorm van een p*n*s. De fallistische symboliek is al te duidelijk. Miljoenen levens die gered hadden kunnen worden, wat niet is gebeurd.

Branden strekken zich deze zomer letterlijk uit over Noord-Amerika. Een heel continent begint in rook op te gaan door de opwarming van de aarde. Het tegengaan van de opwarming van de aarde kan het best worden begrepen als een enorme institutionele mislukking. Elke zomer wordt het erger dan de vorige. We hebben nog niets gezien. We zitten in het algemeen op één graad opwarming. Het zal exponentieel erger worden naarmate het warmer wordt - grilliger, extreme hitte, megabranden, mega-overstromingen. We steken niet eens een vinger uit om het als beschaving te stoppen.

Om te voorkomen dat onze beschaving in vlammen opgaat (vrij letterlijk), moeten we nu de grootste investeringsgolf in de menselijke geschiedenis organiseren. Elk jaar opnieuw. Voor de nabije toekomst. Het is duizelingwekkend hoeveel we moeten investeren om te voorkomen dat de opwarming van de aarde nog meer schade aanricht. De enige regio ter wereld die de uitstoot met succes heeft teruggedraaid, is Europa, en het investeert ongeveer de helft van zijn economie. Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, is de helft van de wereldeconomie nodig. Wacht nog maar een decennium of zo – en het is te laat. Elke zomer is erger dan de vorige, weet je nog? Hoe lang denk je echt dat we het nog uit kunnen houden?

Waarom de opwarming van de aarde uit de hand loopt, waarom megavuur brandt aan beide uiteinden van de wereld. Waarom Siberiërs geschokt zijn over hoe heet het bij hun nu al is. Of waarom Vancouver in Canada een de heetste steden ter wereld is geworden, China gedeeltelijk onder water is gespoeld. Hoog-België, een deel van Nederland en Duitsland ook overspoeld zijn door overstromingen, enzovoort. Zijn we gewoon wegwerpmensen geworden? We kunnen niet voorkomen dat onze beschaving instort, omdat we daar het geld niet voor hebben. Het geld dat we nodig hebben om onze beschaving te redden, is in handen van enkelen (1% van de wereldbevolking) en grote banken.

En hier komen we terug bij de symboliek. Bezos vloog naar de rand van de ruimte in zijn raket, terwijl miljoenen mensen op aarde sterven aan Covid... mensen die hij in zijn eentje had kunnen vaccineren? Het is moreel verkeerd. Het is walgelijk.
Tien miljoen doden zijn het afgelopen jaar gestorven door de opwarming van de aarde en Covid alleen. Dat aantal zal de komende jaren exponentieel toenemen. Er gaan niet minder mensen dood op een kokende planeet, eerder meer.
En daar is Bezos, die vanuit de ruimte naar ons grijnst. Sukkels, lijkt hij te zeggen.

Er zijn maar twee manieren om uit het verschrikkelijke raadsel te komen waarin we ons bevinden. Ten eerste nemen we het geld dat we nodig hebben om te investeren in het redden van onze beschaving terug van het kapitaal, dat het alleen maar oppot, behalve wanneer het uitgeeft aan domme, dwaze, groteske ijdelheidsprojecten zoals naar rand van de ruimte gaan, terwijl miljoenen hier op aarde sterven.

De enige vraag die overblijft is: wat doet elk van ons om hieraan te verhelpen?
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan