Overheid kijkt of smartphonedata kunnen helpen in strijd tegen coronavirus

Status
Niet open voor verdere reacties.

Quit

Steunend lid
Vip Lid
honedata-kunnen-helpen-in-strijd-tegen-coronavirus.jpg

De Nederlandse overheid onderzoekt op dit moment of telecomgegevens van mobiele telefoons een meerwaarde kunnen leveren in de strijd tegen het coronavirus. Dat laten het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten aan NU.nl.

Het gaat om het gebruik van geanonimiseerde en geaggregeerde telecomdata. Dat houdt in dat de gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en worden gebundeld. Met de gegevens kan de overheid bijvoorbeeld in kaart brengen hoe groepen mensen zich buiten verplaatsen.

Het is echter onduidelijk hoe de Nederlandse overheid de telecomdata precies zou willen inzetten. Bovendien moet uit het onderzoek blijken of de gegevens überhaupt geschikt zijn voor het beoogde doel.

De woordvoerders van beide ministeries benadrukken daarnaast dat het gebruik van de telecomdata in lijn moet zijn met de telecom- en privacywetgeving.

De providers KPN en VodafoneZiggo lieten eerder deze week aan NU.nl weten in principe open te staan om gegevens met de Nederlandse overheid te delen. In andere Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, doen providers dat al.

Bron: Nu.nl
 
"geanonimiseerde en geaggregeerde telecomdata" zijn geen enkel probleem, zelfs niet bij GDPR.
 
Of het nuttig is om daar zijn tijd aan te besteden is een ander paar mouwen... volgens mij zijn er wel andere katten om te geselen nu !
 
Het is enkel om na te gaan of er samenscholing is of niet. Want veel meer kunnen ze daar niet mee weten.
 
Zo nauwkeurig op 1,5 m. zal die info ook niet zijn, hoor !
En wat doe je met 20 mensen in boven elkaar liggende appartementen : is dat dan een samenscholing volgens die data ?
 
Volgens mij misbruikt men hier Corona om een volgende stap richting Big Brother te zetten ...
 
Die 1.5m is in zijn gunstigste vorm. Je moet eerder 2 meter hanteren in de praktijk. Hoe dit zit met appartementsgebouwen, ze weten heus wel waar er een appartementsgebouw staat. Dus dat is het probleem niet.
Op je tweede antwoord, daar schuilt inderdaad wel het gevaar dat ze corona nu zullen misbruiken om big brother toestanden te gaan invoeren. daarom ben ik er eigenlijk erg tegen dat ze het nu zullen gaan gebruiken. Want wie zegt dat ze het na de crisis niet meer zullen gebruiken? Want wij kunnen het niet detecteren of ze het doen of niet.
 
Gisteren is in het Belgische VTM nieuws gebleken dat België dit al zeker 2 weken doet. Ze hebben gisteren een grafiek getoond waarbij ze aantoonden van hoe goed we "in ons kot" blijven sinds het van kracht is, via GSM tracking. Hoeveel afstanden boven de 40km we nog maakten. We zagen een stijgende hoeveelheid van hoeveel we "ins ons kot" blijven tot 79% en een dalende hoeveelheid van afstanden boven de 40 km die nog maken. Daar hebben ze volgens ik onthouden heb geen aantallen van gemeld. Wel een heel erg duidelijke daling volgens de grafiek. Ze lullen er hier in België niet over, ze doen het gewoon.
 
Google deelt locatiedata van gebruikers in strijd tegen coronavirus


tiedata-van-gebruikers-in-strijd-tegen-coronavirus.jpg
Google deelt de geanonimiseerde locatiedata van gebruikers uit 131 landen, waaronder Nederland, om inzicht te geven in hoeverre mensen thuisblijven tijdens de uitbraak van het coronavirus, schrijft het bedrijf in een blogpost. Met de data kunnen overheden en onderzoekers een beter beeld krijgen van plekken waar het te druk is.
Vanaf vrijdag zijn Googles eerste mobiliteitsrapporten beschikbaar. Daarin is landelijk en per provincie in kaart gebracht hoe druk het is in winkels, recreatiegebieden, supermarkten, apotheken, parken, werkplekken en rond woningen. De drukte op deze locaties wordt afgezet tegen de gemiddelde drukte in januari.
Zo blijkt uit de data dat Nederlanders op zondag 29 maart 65 procent minder winkelden dan in januari en dat er 68 procent minder gebruik werd gemaakt van het openbaar vervoer. De drukte rond woningen steeg met 11 procent.

Google gebruikt hiervoor samengestelde data op basis van de locatiegeschiedenis van gebruikers. Gebruikers kunnen deze locatiegeschiedenis zelf aan- en uitzetten. Deze locatiedata worden ook al gebruikt voor Google Maps, om aan te kunnen geven op welke plekken het druk is.
Bij het delen van de locatiedata wordt volgens Google geen informatie bekendgemaakt die naar een specifieke persoon te herleiden is. Er wordt dus alleen in kaart gebracht hoeveel mensen op een bepaalde plek zijn, maar niet wie dat zijn.
AP: Locatiegegevens zijn niet anoniem
De Nederlandse overheid onderzoekt op dit moment of telecomgegevens van mobiele telefoons een bijdragen kunnen leveren in de strijd tegen het coronavirus. Providers KPN en VodafoneZiggo lieten eerder al aan NU.nl weten in principe open te staan voor het delen van gegevens.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldde woensdag echter dat telecomproviders de gegevens van hun klanten volgens de huidige telecom- en privacywet niet met de overheid mogen delen. Mocht de Nederlandse overheid alsnog interesse in de gegevens hebben, dan moet dat wettelijk geregeld worden.
Locatiegegevens kunnen veel prijsgeven over iemands persoonlijke levenssfeer: niet alleen over waar iemand woont, maar ook over bijvoorbeeld bezoekjes aan medische of religieuze instellingen. "Het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is", merkt de AP daarbij op.
"Wie weet waar iemand woont of werkt en die gegevens combineert met de 'geanonimiseerde' locatiegegevens van heel veel mensen, kan met die combinatie achterhalen wie bij welke locatiegegevens hoort."

Bron: Nu.nl
 
Volgens mij kunnen ze wel geen IP adressen daarmee ophalen. Dus weten ze wel niet WIE het juist is. Ik kan fout zijn ook natuurlijk. Maar ik dacht dat ze hiermee juist maar wisten waar er een toestel zich bevind, maar daar niet iemand konden aan linken. Natuurlijk kunnen ze als ze die ene telefoon constant gaan traceren zijn/haar doen en laten in kaart brengen, zonder juist te weten over wie het eigenlijk gaat.
 
Facebook deelt in de VS locatiegegevens voor onderzoek naar coronavirus

Facebook deelt in de Verenigde Staten locatiegegevens, die het bedrijf middels zijn apps verzamelt, met onderzoekers. De wetenschappers geven verwerkte data vervolgens door aan Amerikaanse steden en staten, zodat die de effectiviteit van coronamaatregelen kunnen monitoren.

Onderzoekers van verschillende universiteiten zeggen tegen persbureau Reuters dat de data zijn gedeeld met de stad New York en de staten Massachusetts en Californië. De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op gps-informatie.

Facebook en de wetenschappers stellen dat de data meerdere keren gebundeld worden en dat de overheden geen directe toegang krijgen tot de ruwe locatiegegevens. Facebook-directeur Mark Zuckerberg zei in maart dat hij niet zou overwegen om locatiegegevens direct aan overheden te overhandigen.


Google publiceerde vrijdag trends uit onder meer Nederland, die gebaseerd zijn op locatiegegevens en inzicht moeten geven in hoe mensen zich tijdens de coronacrisis gedragen. In Google Maps worden locatiegegevens normaal gesproken al op een vergelijkbare manier gebruikt om te meten hoe druk het bijvoorbeeld in een restaurant is.

Naast gps-informatie van smartphones kan ook informatie van telecommasten mogelijk inzicht bieden in hoe mensen zich gedragen. De Nederlandse overheid liet vorige week weten te onderzoeken welke meerwaarde de data mogelijk bieden, maar de toezichthouder wees erop dat de wet aangepast moet worden om het gebruik van deze gegevens mogelijk te maken.

Bron: Nu.nl
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan