Iphone Apple probeert dictatoriaal trekje nog maar eens te verbergen

PhilipV

Beheerder
Forumleiding
Admin
cnet-promo-apple-facebook-google-amazon-12.jpg

Apple en de App Store

Apple maakt steeds aanspraak op zo'n 30 % van alle inkomsten uit apps die worden aangeboden in zijn App Store. OK : op zich al makkelijk verdiend geld maar dat is een bekende praktijk. Begin van deze maand heeft Facebook echter een nieuwe funktie uitgerold die toelaat virtuele 'events' te hosten waarbij deelnemers een fee zouden betalen om toegang te krijgen. Maar in het Apple model zouden zij dan ook 30 % op die fee moeten betalen, of ten minste Facebook zou die moeten afstaan aan hen !

Gezien Apple hiervoor géén prestatie moet leveren, dat doet immers Facebook, hadden zij om een uitzondering op die regel verzocht. Apple weigerde !
Nog altijd hun goede recht... hoe schandalig inhalig dat ook moge zijn.

Maar toen Facebook de iOS gebruikers ook wou vertellen over die Apple inhouding en duidelijk maken dat dus de organizatoren (vaak ook goede doelen) slechts 70% van het betaalde bedrag zouden ontvangen werd dit meteen door Apple geblokkeerd ! De uitleg was dat deze info 'niet relevant' was. Facebook was des te meer geërgerd door het feit dat ze zelf - althans voor het eerste jaar van dit feature - géén aanspraak zouden maken op een deel van de bijdragen die de organizatoren voor hun events zouden vragen.

"We verlangen enkel de mogelijkheid te hebben om gebruikers te laten begrijpen waar het geld dat ze betalen, meestal aan kleine ondernemingen, fund raisers etc... naar toe gaat. Ongelukkig genoeg wijst Apple zulke transparantie dus af. We werken er wel nog aan om deze info dan maar binnen de app aan te bieden," aldus een woordvoerder van Facebook.

Facebook CEO Mark Zuckerberg zei daarop dat Apple "een wurggreep uitoefent op zijn klanten, als een cipier, omtrent wat ze op hun toestel mogen gebruiken en wat niet". Dit bevestigt, nog steeds volgens Zuckerberg wat hij al langer beweert nl. dat de iPhone maker "vernieuwing blokkeert, competitie lamlegt" en Apple daardoor toelaat "monopoly prijzen" te vragen voor zijn produkten en diensten.

Bron : CNET Daily News
 
Bovenaan Onderaan