zin om met linux te werken

Status
Niet open voor verdere reacties.
P

parasiet

Gast
zelf ken ik er niets van ,linux interseert me wel om eens te proberen
laat zeker iets weten hoe het verloopt met linux....
groetjes hackyhaha
 
Software-update: Ubuntu Linux 6.10 release candidate

Software-update: Ubuntu Linux 6.10 release candidate

Software-update: Ubuntu Linux 6.10 release candidate
Ubuntu logoOp de site van Ubuntu is de release candidate verschenen van Ubuntu Linux 6.10, wat inhoudt dat over een niet al te lange tijd de finalversie van Edgy Eft - de bijnaam van de 6.10-reeks - het levenslicht zal zien. Om precies te zijn verwachten de ontwikkelaars op 26 oktober deze klaar te hebben. Ubuntu Linux is een op Debian gebaseerde Linux-distributie voor gebruik op desktopcomputers en servers. Het besturingssysteem maakt standaard gebruik van onder meer Gnome als desktopomgeving, OpenOffice.org voor kantoorapplicaties en Mozilla Firefox als internetbrowser. De 6.10-tak wordt onder meer geleverd met Gnome 2.16, Firefox 2.0 RC2, OpenOffice.org 2.0.4 en Gaim 2.0 beta 3. Daarnaast is de 6.10-bèta voorzien van een nieuw uiterlijk, dat teruggevonden kan worden in Firefox, het inlogscherm, de wallpaper en de splash screen. Meer informatie over de nieuwe versie kan gevonden op deze pagina. Hieronder zijn de bijbehorende release notes gepost. Meer >> upgraden van 6.06LTS naar 6.10 kan je via je "terminal of je konsole " met dit commando --> gksu "update-manager -c -d" . Veel geluk !!!;) ;) (y)
 
Laatst bewerkt:
Waarom Linux installeren ?

Waarom Linux installeren ?

Linux ?


Technische voordelen van Linux tegenover Windows :

Bestandsdefragmentatie ? is niet nodig bij Linux .

Multi – Tasking ? zowel Windows als Linux zijn multi – task platformen , dit wil zeggen dat ze in staat zijn meerdere processen uit te voeren .
Doch dit doen ze beide op een andere manier .
Als je in Windows een 3 D object bewerkt en bvb tegelijk op het internet wil gaan riskeert een vastloper , de processen lopen traag en schokkerig .
Bij Windows XP gaat het al wat beter , maar toch .

Multi – Tasking bij Linux werkt anders .
open bvb 15 virtuele desktops en draai daar een backup een update verder nog wat surfen met muziek op de achtergrond , dat kan zonder problemen .
De Kernel regelt dit op een zodanige wijze dat het logischerwijze wel wat trager gaat maar het zeker niet gaat vastlopen .

Geheugen .
Windows houd zoeveel mogelijk geheugen vrij en gaat altijd het virtuele geheugen aanspreken , wat wil zeggen dat het niet veel nut heeft om een investering te doen in geheugenlatjes of je moet zware programma's gebruiken .
Linux gebruikt alle beschikbare geheugen , heb je 512 Mb dan gebruikt hij die en heb 1 of 2 giga dan gebruikt hij die ook .
Het geheugen wordt verdeelt over verscheidene programma's en het systeem .
Start je een programma en na een tijdje sluit dit terug af toch blijft dit in het geheugen zitten zodat het later sneller opstart .
Zolang er geen ander programma dit geheugen nodig heeft .
Linux doet met alle processen , alle beschikbare ramgeheugen wordt zo optimaal gebruikt .
Indien er geen fysiek geheugen voorhanden gaat linux te rade bij het SWAP geheugen .

Nooit herstarten .
Bij windows als je een programma installeert dien je in vele gevallen te herstarten , zo ook bij updates .
Bij linux herstarten ? wat zeg je ? Veel tijd gespaard dus .
Er dient alleen een herstart te gebeuren bij linux als je een nieuwe kernel installeert .
Crashes .
Ook linux kan vastlopen , maar dit kan je verhelpen door het programma te heropstarten en niet de hele pc .
Virussen .
Als je met windows 20 minuten online staat zonder antivirusprogramma heb je zeker al prijs , een linuxpc kan wel nog zonder antivirus en firewall ( uitgezonderd Linspire en Freespire die heel dicht bij windows aanleunen ) .
Het is niet te verwachten dat er veel virussen voor linux gaan geschreven worden omdat het systeem helemaal anders in elkaar zit .
Een virus kan op een linux pc veel minder schade aanrichten als op een windowspc omdat een linuxpc eigenlijk vele kleine pc tjes zijn en geraakt er een geinfecteerd dan vervang je dit mini pc tje gewoon .
Ik vind het dan eigenlijk een verkeerde zaak dat Microsoft zelf ook antivirus – en antispyware programma's ontwikkeld in plaats van hun besturingssysteem zodanig aan te passen dat dit niet meer mogelijk is om virussen binnen te krijgen .
Maar ja met anti virus en antispyware programma's is ook veel geld te verdienen .

(pop) (sk) ;)
 
Laatst bewerkt:
Starten met Linux ( Ubuntu )


Wat heb je nodig :

Een cd of dvd , die kan je downloaden of bestellen op de officiële website van (K)Ubuntu ( ga naar Google en tik Ubuntu-ship-it in ) en maak daar een account aan voor een cd te bestellen , deze wordt gratis naar huis gestuurd doch je moet wel een leveringstermijn voorzien van 6 tot 8 weken .
Sneller is hem zelf downloaden en er een ISO cd van maken want anders is het geen opstart-cd .
Indien je een beginner bent raad ik je aan om te starten met Ubuntu 6.06 LTS ( LTS staat voor Long Time Support ) deze distro krijgt een support tot eind 2008 .
Ben je wat gevorderd dan kan je eventueel Ubuntu 7.04 downloaden en wil je eventueel nog verder gaan kan nu reeds de Ubuntu 7.10 beta versie downloaden , MAAR dan heb je wel nog veel kans op bugs , zodus dit is enkel voor gevorderden en durvers .
De systeemeisen voor deze distro's zijn minimum 256MB geheugen maar beter 512MB ( ik heb 512MB en dit is meer dan voldoende ) , cpu van minimum 1 Ghz ( ik heb 1,6 Ghz ) en 4 GB aan harde schijfruimte , maar Ubuntu heeft er direct al 3Giga van nodig daarmee stel ik meestal voor om minstens 10 Giga te nemen ( Bij zijn het er 40 Giga ) .
Als je deze cd thuisgestuurd gekregen hebt of gedownload hebt dan is dit eveneens een Live-cd , dit wil zeggen dat met deze cd eerst kan testen zonder te installeren ( nadeel is dan wel dat het enkel in het Engels is ) .
Je plaatst de cd in de cd-lade van je Bootcd-romspeler en herstart je pc , niet denken dit gaat hier traag dit is normaal een Bootcd is veel trager dan een normale harde schijf als de Live cd volledig actief is heb je de keuze ofwel werk je met de livecd ( je kan alles internetten , e-mailen schrijven rekenen alles , maar je kan niks opslaan ) ofwel klik je op de install pictogram op je bureaublad en begin je met de installatie .

STAP 1 : Het kiezen van je taal , bij Ubuntu kan je om en bij de 50!! talen selecteren ( hier in vlaanderen en Nederland zal dit waarschijnlijk Nederlands zijn )

STAP 2 : De tijd en de plaats selecteren , In België neem je uiteraard BRUSSEL en in Nederland zal dit AMSTERDAM zijn , De tijd zal dan automatisch ook juist komen te staan .

STAP 3 : Kies je toetsenbord , in België is dat meestal BE-Latin en anders kan wat letters intikken in de balk onderaan om het installatieprogromma zelf te laten kiezen .

STAP 4 :Hier vraagt het programma of de harde schijf handmatig of automatisch wil verdelen ( indien je enkel Ubuntu wenst te installeren klik je op automatisch ) , wens je Ubuntu naast Windows te installeren dan klik je op handmatig en kan je de grootte van de partities bepalen met de schuifbalk .

STAP 5 : Hier kunt per gebruiker sommige instellingen van Windows overnemen , maar ik zou dit niet doen.

STAP 6 : Vul uw Naam , gebruikersnaam , wachtwoord en naam van de computer in .
Dit worden de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheeder ( Deze kan je best enkel gebruiken om iets te installeren of te upgraden dit noemen ze bij Linux de ROOT , verder zou ik alle andere dingen doen via andere gebruikers dit verhoogt altijd de veiligheid )
Vanaf nu kan je beginnen met installeren , dit kan afhankelijk van welke pc je hebt van 45 minuten tot 200 minuten duren ( gemiddeld 1 uur ) , dan opent de cd-lade en kan je de installatie-cd eruit halen en heropstarten .
De eerste keer duurt dat wat langer dat is normaal .
Na ca 5 tot 15 minuten krijg je een inlogscherm .
Hier vul je uw gebruikersnaam in en enter verder uw wachtwoord en enter .
Uw Ubuntu is nu geinstalleerd proficiat .
Je kan nu en dit zeer aangeraden extra gebruikers aanmaken via
--> SYSTEEM --> BEHEER --> GEBRUIKERS EN GROEPEN
Je moet je ROOTwachtwoord ingeven en dan kan je gebruikers aanmaken alsook aangeven wat elke gebruiker op de pc mag doen .
Nota : ENKEL de ROOT kan/mag veranderingen aan de distro aanbrengen dit verhoogt alleen maar de veiligheid en de stabiliteit .

Veel Plezier
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan