Windows Blue in aantocht, bevestigt Microsoft

Skippy

Beheerder
Forumleiding
Admin
De eerste grote update van Windows 8, bekend onder de codenaam Windows Blue, is niet ver weg meer. Dat heeft een woordvoerster van Microsoft bevestigd.

Tami Reller, hoofd financiën van de Windows-clientafdeling van Microsoft, zei vandaag dat de update Windows 8 geschikt moet maken “voor de volgende generatie tablets en pc’s”. Windows Blue brengt volgens haar de laatste innovaties naar een “steeds breder scala van verschijningsvormen met alle mogelijke afmetingen, beeldschermen, batterijduur en prestaties”.

De update – die volgens sommige bronnen Windows 8.1 gaat heten – moet ook nieuwe mogelijkheden creëren voor de hard- en softwarebedrijven waarmee Microsoft samenwerkt, het zogeheten Windows-ecosysteem.

Nog geen duidelijkheid over concrete veranderingen

Reller liet zich vandaag in een geënsceneerd vraaggesprek op het officiële Windows-blog alleen in vage bewoordingen uit over de veranderingen in Windows Blue. Geen woord bijvoorbeeld over het al dan niet terugbrengen van de startknop en het startmenu in het desktopgedeelte van Windows 8. Gebruikers die daar op rekenen, kunnen wellicht hoop putten uit Rellers uitspraak dat Windows Blue voor Microsoft “een kans biedt om te reageren op de feedback van klanten waar we aandachtig naar luisteren sinds de lancering van Windows 8 en Windows RT”.

Reller laat het verder bij de opmerking dat Windows Blue “meer opties voor bedrijven” zal leveren terwijl consumenten meer opties krijgen “voor werk en spel”.

Prijzen en andere details binnen enkele weken

Microsoft-watcher Mary Jo Foley sprak ook nog onder vier ogen met Reller, die vertelde dat de komende paar weken meer details over prijzen en distributiewijze van Windows Blue bekend worden gemaakt. Dat is dus nog voor grote IT-evenementen in juni, zoals de conferenties Microsoft TechEd en Microsoft Build en de Computex-vakbeurs in Taiwan.

Ook aan Foley wilde Reller niet zeggen of er eerst nog een Preview-editie van Windows Blue uitkomt en of Windows 8.1 de definitieve naam wordt. Wel is zeker dat Blue op tijd beschikbaar komt voor het feestdagenseizoen van eind dit jaar. Bronnen van Foley menen te weten dat WIndows Blue op schema ligt om in augustus of het begin van de herfst in productie te gaan.

Ondersteuning van kleinere tablets

Reller benadrukte verder dat de update Windows 8 klaarstoomt voor kleinere draagbare apparatuur, in het bijzonder tablets. De nieuwe versie ondersteunt diverse processorplatforms, waaronder de vierde generatie van Intels Core-processoren (codenaam Haswell) en nieuwe processors van Qualcomm en Nvidia die gebruikmaken van de ARM-chiparchitectuur.


Bron: AutomatiseringsGids
 

Skippy

Beheerder
Forumleiding
Admin
Microsoft heeft bevestigd dat de preview van Windows Blue eind juni beschikbaar komt. Windows Blue is de eerste grote update voor Windows 8.

Via de Windows Store zal de preview te downloaden zijn voor Windows 8-gebruikers zo liet Julie Larson-Green, hoofd van de Windows-afdeling, gisteren weten tijdens het Wired Business Conference. OF de preview uiteindelijk een terugkeer van de Startknop laat zien en/of de mogelijkheid tot opstarten in desktopmodus, werd niet bevestigd noch ontkent door Julie. Ze liet wel weten dat Microsoft wel principieel maar niet koppig zou zijn met de aanpassingen in Windows Blue. Dat lijkt dus de deur minstens op een kier te zetten voor een terugkeer van de startknop.

Het weglaten er van heeft op veel kritiek gestuit. In een eerdere 'Windows Blue first look video' waren er in ieder geval al wat voortekenen dat Microsoft naar deze kritiek heeft geluisterd. Of de preview van Blue dan ook voor Windows RT beschikbaar komt, is nog niet bekend. De uiteindelijke versie van Windows Blue mogen we nog voor de Kerst verwachten.


Bron: ComputerIdee
 
Bovenaan Onderaan