Redactioneel Niemand zal ooit veel doen aan de 'klimaatverandering'

Het liefst breng ik hier een positieve boodschap, maar door de twijfel of we ooit het klimaat onder controle krijgen, is mijn boodschap nu anders.

Heb je misschien ook het gevoel dat de planeet gedoemd is en dat niemand veel doet aan 'klimaatverandering'?

Laat me je een vraag stellen: hoeveel spullen heb je de afgelopen tijd wat uit China gekocht? Ikzelf kocht, zo uit mijn hoofd, een laptop, een internetontvanger, een versterker. Ik weet zeker dat ik nog veel meer heb gekocht - en jij zeker ook, zonder het te beseffen. Mijn buurman dacht dat hij een Zweedse Volvo kocht, terwijl zijn vierwieler recht uit China komt.

Wat heeft dat te maken met waarom niemand ooit iets gaat doen aan de opwarming van de aarde? Alles. Dit drama gaat als volgt: rijke, ontwikkelde landen maken nobele uitspraken, draaien zich dan om en zeggen: “Hé! China! Je bent 's werelds grootste uitstoter van koolstof! Het is jouw schuld!" Maar wiens schuld is het eigenlijk? Waarom is China 's werelds grootste uitstoter van koolstof? Het is niet omdat al die mensen in China hun eigen dingen consumeren. Het eigen consumptieniveau in China is laag. China is de fabriek van de rijke wereld. Al die Chinezen werken wel niet zo hard om zelf dingen te consumeren. Ze werken om dingen te maken die vooral wij in het Westen consumeren.

De rijke wereld heeft hun eigen CO2-uitstoot grotendeels verlegd naar China. De wereldeconomie is zo geëvolueerd. We denken er niet aan dat dingen in China goedkoop en ‘vuil’ worden gemaakt en we beschouwen ze als 'Chinese koolstofemissies'. Niemand zal daar ooit iets aan doen, omdat niemand daar een goede reden voor heeft.

Laten we nu eens nadenken over hoe de Chinese koolstofemissies - die de sleutel zouden zijn tot het redden van de planeet - daadwerkelijk kunnen worden verminderd:

Eén daarvan is dat Amerika en andere rijke landen besluiten de export uit China te blokkeren, of op zijn minst heffingen op te leggen. Dit zijn vuile goederen, zo luidt de logica, en ze moeten zwaar worden belast, en het geld moet terug in schone energie worden gestoken. Maar wat voor nut zou dat hebben? Het geld zou rechtstreeks naar de schatkist van rijke landen gaan - niet naar Chinese schone energie. Niet alleen dat, het zou de prijzen voor ons verhogen. Denkt iemand dat dat politiek verteerbaar is? Wil je mensen meer laten betalen voor de goedkope rommel waaraan ze gewend zijn geraakt?

Twee is dat China besluit zelf schoon te worden met als gevolg dat de prijzen stijgen. Prijzen verhogen is de doodsteek. Wij zijn niet alleen gewend geraakt aan het kopen van Chinese dingen, maar ook dat ze ongelooflijk goedkoop zijn. Kijk maar eens bij ‘Wish’ of ‘AliExpress’. Mijn Hifi-versterker voor € 18 bijvoorbeeld.

Het verhogen van de prijzen zou rampzalig zijn voor China, en dat weet het. Het zou de regering destabiliseren en leiden tot sociale onrust. Dat gaat zeker niet gebeuren.

De derde optie is dat de wereld besluit een soort "koolstofbelasting" op te leggen op in China gemaakte goederen. Dus? Nogmaals, tenzij het geld eruit gaat om schone energie in China te financieren, zal het geen enkel verschil maken. Natuurlijk kan het de consumptiesnelheid een beetje verlagen, maar wij zullen nauwelijks stoppen met het kopen van dingen uit China in een tempo dat het de planeet zal redden. Een koolstofbelasting zal alleen maar tot gevolg hebben dat de prijzen voor Chinese goederen stijgen.

Dat zijn een paar opties - en geen enkel leidt ergens toe.

Om de paar jaar, zoals onlangs in, Schotland, komen de wereldleiders bijeen en verklaren ze plechtig dat ze iets gaan doen om de planeet te redden... en er gebeurt niets. Koolstof blijft stijgen, de temperatuur gaat door het dak, een deel van de planeet staat letterlijk in brand of onder water.

Daarom gebeurd niets. De wereldeconomie is gebouwd rond deze komedie. Ze kan letterlijk niet bestaan zonder deze oplichterij.

China maakt dingen onder vuile omstandigheden - en goedkoop. Het voelt te goedkoop aan, want hoe kan iets aan de andere kant van de wereld worden vervaardigd, helemaal naar hier worden verscheept, tot bij ons gereden en vervolgens voor peanuts worden verkocht? Het slaat nergens op. Wie is nu de eigenaar van deze fabrieken? De Chinese staat en een paar schimmige Chinese miljardairs. Die houden het liefst zo.

Nu weet je ook waarom er nooit iets wordt gedaan om de planeet te redden. Waarom klimaatwetenschappers in slaap vallen. Aluna De Wever en Greta Thunberg met hun tienercampagnes die woedend schreeuwen is boter aan de galg. Waarom ieder weldenkend mens naar de eindeloze en kostelijke bijeenkomsten kijkt en zijn hoofd schudt. Waarom het allemaal zo zinloos aanvoelt, als een poppenkast die is ontworpen om de indruk te wekken dat er iets wordt gedaan, terwijl de planeet brandt en verdrinkt.

Waarom wordt er niets gedaan aan de opwarming van de aarde? Het kan niet. Niemand kan het zelfmoordpact tussen het Westen en China verbreken. Helaas worden we getroffen door de gevolgen.

Denk je ook dat we echt gedoemd zijn? Dat hangt er misschien van af. Ondertussen doet niemand iets serieus aan de opwarming van de aarde omdat niemand dat kan. De systemen zijn te ver buiten onze controle.

En wat als niet de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering en het een natuurlijk fenomeen zou zijn?

Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen…
 
Nog zo'n obstakels op het pad van de klimaatverandering-bestrijding: economie en justitie (contractclausules).
Sterkte en moed gewenst aan alle Groningers en anderen die slachtoffer zijn van de fossiele gaswinning.
 
Gisteren een documentaire gezien op de TV, waarin gezegd werd dat alle verdwijningen van beschavingen, zoals Egypte, de Grieken, de Inka's grotendeels te wijten waren aan klimaatveranderingen - en toen was er geen luchtvervuiling. Wat als de huidige klimaatverandering te wijten zou zijn aan een natuurlijk fenomeen? Dan is er zeker niets aan te doen.
 
Voor wie u nog twijfelt...

...bekijk deze video maar eens...
 
Laatst bewerkt:
#32: klimaatverandering is van alle tijden; natuurlijk fenomeen; weinig aan te doen en zou eventueel desastreus kunnen zijn.
Het probleem is dat wij (de moderne mens) er nu buitenproportioneel toe bijdragen en bijgevolg de kans op 'fatale' afloop sterk verhogen.
De dino's hadden een 'ruimterots' als excuus, wat is het onze?
 
Terug
Bovenaan Onderaan