cve

Medewerker
Forumleiding
Hoe maak ik mijn trager geworden Smartphone weer sneller in 5 stappen.

Je hebt je nieuwe Smartphone en alles verloopt heel soepel en snel. Maar na een jaar lijkt het alsof je eens zo vlotte Smartphone nu en dan al eens blijft hangen, apps gaan niet zo snel meer open , kortom het gaat allemaal niet meer zo vlot als toen je hem pas had. Ik vertel je hoe je je toestel weer als vanouds kan laten werken.

Stap 1: Verwijder alle apps die je niet meer gebruikt.
Je kent het, hey heb je deze app al eens geprobeerd, echt de moeite. Jij die dan geïnstalleerd en enkele keren gebruikt en die blijft daar dan staan op je telefoon. Of ik post hier een app waar ik van weg ben en jij haalt die ook af, maar jij bent er dan niet weg van, maar blijft dan ook staan. Na verloop van tijd staan er zo een hoop apps op je toestel die je maar een paar keer hebt gebruikt, en die daar maar staan te staan ruimte te nemen, RAM in nemen en Cache geheugen innemen.
Je gaat naar instellingen, daar naar apps, en daar ga je heel het lijstje af. Alle apps die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt mag je er gerust af kieperen. Heb je later dan weer eens een app nodig die je hebt weg gegooid, kan je die gewoon weer afhalen. Daar ga je al een heel deel Ruimte mee terug winnen, RAM geheugen vrij krijgen en Cache geheugen vrij maken.

Stap 2: Ruim je apparaat geheugen op. (intern geheugen vrij maken)
Je hebt door de apps die je niet meer gebruikt te verwijderen al wat ruimte vrij gemaakt op je toestel, maar het kan natuurlijk nog grondiger. Kijk eens in je foto’s en verwijder alle foto’s die je niet meer van doen hebt of die niet mooi zijn. Dit neemt onnodig veel plaats in en vertraagd je systeem. Je doet hetzelfde met je video bestanden. Dit neemt nog meer ruimte op je apparaat.

Daarna open je je download map en daar mag je alles wat daar staat eigenlijk verwijderen. Omdat het meeste al uitgevoerd is, of al bekeken is of al opgeslagen staat op de juiste plaats.

Stap 3: ruim je Cache geheugen op.
Cache geheugen is eigenlijk iets dat goed is, maar zoals aan alle goede dingen zijn er ook negatieve kanten, cache geheugen is eigenlijk niets meer als een tumbnail die daarin opgeslagen staat, zodat het minder lang duurt voor een app geladen is. Maar die kunnen out of date geraken waardoor deze niet meer bruikbaar zijn en soms ook de app doen bevriezen of zo. Als je eens per maand je Cache geheugen opruimt ga je eigenlijk nooit tumbnails hebben die verouderd zijn.
Cache geheugen vind je in je instellingen, geheugen en daar dan op cache geheugen klikken , dan krijg je een venster waarop gevraagd word of je het cache geheugen wil verwijderen en klik op ja of ok. En je zult zien dat het van een paar honderd MB naar enkele MB of zelfs KB gaat. Maar binnen de kortste keren is dat wel weer gevuld met Cache, omdat er nieuwe tumbnails aangemaakt worden.

Stap 4: Bekijk ook eens de staat van je SD kaart.
Alle voorgaande stappen waren heel simpele stappen en kon je heel makkelijk doen, voor deze stap is het iets moeilijker en kan het zijn dat je enkele apps terug zult moeten her installeren. Let ook goed op dat je geen dingen verwijderd waarvan je niet weet of je ze wel mocht verwijderen.

Laat ons van start gaan.
Zet je Smartphone uit en haal daarna je micro SD kaartje uit je toestel. Stop je micro SD kaartje in een adapter en plaats de SD kaart in je computer indien er een SD kaartslot aanwezig is, anders zul je met een via USB gevoede adapter moeten werken.
Maak een VOLLEDIGE copie van je SD kaartje en plaats ze op je computer. Geef dit een naam waarvan je makkelijk kunt herinneren dat het om je backup van je micro SD kaart gaat. Vergewis u ervan dat je weldegelijk ALLES hebt gecopierd. Check dit liefst meermaals. Want er kunnen files opstaan die heel belangrijk zijn voor het goed functioneren van sommige apps en of je Smartphone.
Eens de copie is gemaakt en hebt gecheckt of alles weldegelijk isgecopieerd op je computer, haal jde de SD kaart terug uit de computer en stop je de micro SD kaart terug in je Smartphone en start die dan terug op.
Dan ga je alles van je kaartje wissen met je Smartphone , maar voor je dit doet , wees er zeker van dat je je copie wel compleet is, of je bent de klos. Eens je alles hebt gewist op je micro SD kaartje met je Smartphone, dan ga je de mircor SD kaart gaan formatteren. Eveneens doe je dit met je Smartphone.
Eens dit is gebeurt, schakel je je Smartphone terug uit en stop je de micro SD kaart terug in je Computer. Dan copieer je je copie terug naar je micro SD kaartje en eens dit is gedaan, mag dit kaartje terug in je Smartphone en deze kan dan terug opgestart worden.
Een tip kan hier zijn, misschien als je je copie hebt gemaakt dat je dan een nieuw kaartje in gebruik neemt met een hogere classe bevoorbeeld. Dat een hogere schrijfsnelheid heeft.
Eens het kaartje er terug in steekt kan het wel zijn dat er enkele apps niet meer naar behoren werken, dan moet je die apps eerst verwijderen en terug her installeren. Maar je krijgt er wel snelheidswinst voor in de plaats.
Dit is iets wat je niet maandelijks of zo hoeft te doen. Eens per jaar is meer als genoeg.

Stap 5: Systeem naar fabrieksinstellingen.
Als alle bovenstaande tips niets of te weinig hebben geholpen, kan je je nog tot het allerlaatste grijpen en dat je toestel terug plaatsen naar fabrieksintellingen.
Dan komt je toestel weer helemaal weer te staan zoals je het uit de doos hebt gehaald. Dit vind je eveneens in instellingen .
Eens je dit hebt aangevinkt, vraagt hij of je dit wil doen en ga je ermee akkoord. Dan gaat je toestel zich uitschakelen, en start korte tijd daarna terug op, dit duurt wel een tijdje. Dan heb je wel enkele uren de tijd nodig om alle instellingen terug te zetten zoals jij je ze wil en je account aan te maken en apps te installeren. Maar als je toestel tergend traag is, is dit soms de enige oplossing.
 
Bovenaan Onderaan