cve

Medewerker
Forumleiding
Compleete backup van je Android.

Naar aanleiding van verloren gegane foto’s op een tablet, zijn we tot de conclusie gekomen dat het goed zou zijn als we eens uit de doeken deden hoe je best te werk gaat om een backup goed te doen met je Android toestel, dat werkt zowel met een Tablet als met een Smartphone gelijklopend.

Als je een nieuwe telefoon koopt of je wil wat ruimte bij hebben op je telefoon denk je wel eens aan een systeemherstel te doen . Maar voor je dit doet, neem je best een backup van je toestel. Hoe ga je te werk met je Android toestel?

Stap1: Google backup aanzetten.
Je hebt een Android toestel met tenminste Android 2.0 of hoger kan je de backupvoorziening van google gebruiken. Die optie vind je terug onder instellingen. Hou er hier wel rekening mee als je de optie aanzet dat het tot wel een dag kan duren voor de backup daadwerkelijk is gemaakt. Vaak gebeurt dit ’s nachts. Zet je de optie uit, dan word de backup ook gewist van de Google-servers. Je kunt helaas niet op je toestel zien of de backup is gemaak en wat er in de backup is opgenomen. Wel kan je in Google Daschboard raadplegen via een browser( bij voorkeur met een pc). Daarin kan je zien van welke onderdelen een backup is gemaakt. Je ziet hoe laat die is gemaakt, en wat de omvang ervan is van ieder onderdeel en dus ook de onderdelen. Maar niet wat in die onderdelen zelf.

Stap2: Contacten exproteren.
Het is raadzaam om een kopie van je contactpersonen te maken op een SD kaart. Soms denken mensen dat hun contactpersonen op hun SIM kaart staan, maar in werkelijkheid staan ze op hun telefoon. Ook die van je emails, soms denk je dat ze in je Gmail staan opgeslagen, maar dan staan ze opgelsagen in je telefoon, of op een ander account. Het exporteren van contactpersonen valt eigenlijk nog wel mee. Open Contacten, selecteer het menu en kies optie Importeren/exproteren. Hier kun je dan kiezen voor het exporteren naar je SD kaart. Je contactpersonen worden dan opgeslagen op je SD kaartje in het bestand 00001.vcf. Je kunt dit bestand ook op een andere plaats bewaren bv in je dropbox of per email versturen naar je Gmail. Mocht het nodig zijn om je contacten terug te moeten zetten, open je dit document in je telefoon en kies je waar hij dit moet terug zetten.

Stap3: Sms- berichten opslaan.
Met de gratis app SMS backup + kan je een backup van je SMS berichten maken en op een SD kaartje plaatsen zodat je deze later (met dezelfde app) kunt terug zetten in je nieuwe toestel of je toestel dat naar fabrieksinstellingen hebt geplaatst. Controleer wel goed of de map voor je sms backup op je externe SD kaart staat.

Stap4: Belhistorie opslaan.
Android houdt een log van je laatste 500 gesprekken bij. Dat omvat inkomende, uitgaanden en gemiste gesprekken. Als je die gegevens belangrijk voor je vind. Kun je hiervan ook een backup maken en uiteraard die later terug zetten op je nieuwe toestel of het toestel dat je terug naar fabrieksinstellingen hebt geplaatst. Hiervoor kan je SMS backup and Restore gebruiken, het kan inderdaad ook voor stap 3 gebruikt worden, maar ook voor stap 4. Heb bewust voor 2 verschillende apps gekozen om aan te tonen dat er verschillende mogelijkheden zijn. Beide zijn goed. Wil je echter alleen deze uit stap 4 gebruiken voor zowel de SMSen en je calllogs is dit geen enkel probleem en volkomen begrijpelijk. Dit geldt ook voor de app uit stap 3 deze kan ook je callogs backuppen. MMS berichten kan geen van beide apps helaas backuppen.
De werkwijze is heel gelijklopend en je moet uitkijken dat je map wel op je externe SD kaart staat.

Stap5: Foto’s en video’s veiligstellen.
Foto’s en video’ die je met je Smartphone hebt gemaakt jun je veiligstellen door ze naar je computer te copiëren. Dat geldt ook voor muziek en documenten. Hoewel hier veel apps voor zijn heeft ik hier de voorkeur aan de vertrouwde USB kabel( omdat dit de simpelste en veiligste manier van werken blijft). Nadat je je telefoon hebt aangesloten geef je aan voor USB- apslag in te schakelen. Je hebt nu toegang tot al je bestanden op je telefoon, zowel vanop je telefoon als vanop je Externe SD kaart. Beide zijn als apparte harde schijf benaderbaar. De foto’s en video’s die je met de camera hebt gemaakt vind je onder/dcim. Controleer zowel je interne opslag als je SD kaart. De locatie is namelijk afhankelijk van de instellingen van de camera in android. Muziek vind je in de gelijknamige map. Het is verstandig om nog eens rond te kijken of je nog bestanden kan gebruiken voor je terug loskoppelt.

Stap6: Terug naar fabrieksinstellingen plaatsen.
Nu heb je alles bewaard dat je moet bewaren en kan je je toestel terug naar fabrieksinstellingen plaatsen. Dit is een ingebouwde functie van Android dat niet zo moeilijk is. Dat kan je heel simpel doen. Je gaat naar je instellingen. Daarna backup en reset. Helemaal onderaan staat er daar dan”fabrieksinstellingen herstellen”. Daar klik je op. Dan krijg je een scherm met een melding waarmee je aangemeld bent en dat dit allemaal gewist gaat worden. Helemaal onderaan heb je dan een knop “telefoon resetten” als je daar dan op drukt. Wordt je telefoon terug naar fabrieksinstellingen terug gezet.

Nieuwe telefoon in gebruik nemen, of je telefoon dat is terug gezet naar fabrieksinstellingen terug in gebruik nemen.

Stap7: Google-account aanmelden.
Je bent nu klaar om een start te maken met je nieuwe telefoon of je bestaande telefoon die is terug gezet naar fabrieksinstellingen. Indien het om een nieuw toestel gaat, zorg dan dat je SIM kaart en je SD kaartje in je nieuw toestel zit. Zet dan je toestel aan. Raak na het starten de Droid aan om de setupprocedure te starten. Let op: dit is het enige mment waarop je instellingen en apps automatisch kan terug zetten. Geef aan dat je al een Google-account hebt en log in met het account dat je op je op je oude toestel ook had. Je ziet nu de optie om een backup vanuit je Google-account terug te zetten naar dit apparaat en kunt er ook voor kiezen om een backup te blijven maken. Beide opties zijn automatisch actief als het goed zit tenminste. Als je liever niet hebt dat instellingen en apps worden terug gezet bijvoorbeeld vanwege problemen met bepaalde apps, kan je hier de hersteloptie uitzetten en verder gaan naar stap 9.

Stap8: Wacht op Synchronisatie.
Het terugzetten van instellingen en apps van de Google-servers zal na het afronden van de insteprocedure automatisch starten. Een icoontje in de statusbalk geeft aan dat dit gebeurt. Het is het beste om je telefoon een tijdje weg te leggen en er niets mee te doen, zoals Google-Play te openen. Het terugzetten vanuit Google-servers is niet altijd even betrouwbaar heb ik mogen lezen in mijn zoektocht naar dit hier allemaal. Net alsof je niet kan zien wat er word gebackuped kan je ook niet zien wat er word terug gezet. Als het niet werkt zit er helaas niets anders op dan de dingen die misgelopen zijn handmatig te doen. Vaak is dat dan je Wifi-netwerk toevoegen. De gewenste apps zijn ook niet altijd compleet mee gekomen in de backup. Voor apps waarvoor je eerder in Google-Play hebt betaald hoef je gelukkig niet opnieuw te betalen.

Stap9: Terugzetten van SMS-berichten en belhistorie.
Als je je SMS berichten wilt terug zetten die je hebt bewaard volgens de methode in Stap3 heb je de app nodig op je verse toestel waarmee je de backup hebt gemaakt. Ook moet diezelfde SD kaart waarop de backup opgeslagen staat in je toestel steken. Open de app en volg de procedure om je SMS berichten terug te halen.
Als je je belhistorie ook wil terug halen die hebt bewaard volgens de methode in Stap4 heb je terug die app nodig waarmee je dit hebt klaar gespeeld. Start de app op en volg de instructies. Het is daarbij ook wel handig om te weten waar juist die opgeslagen zijn op je SD kaart. Ik bedoel daarmee dat je best weet hoe die map heet.

Stap10: Terugzetten van multimedia.
Om bestanden zoals foto’s, muziek, video’s en documenten terug te zetten kun je eenvoudigweg je telefoon weer via USB met je computer verbinden en USB-opslag inschakelen zoals beschreven in Stap5. Android controleert zelf automatisch het geheugen om te zien om te zien of mediabestanden zijn toegevoegd. Het maakt daarbij niet uit in welke map je bijvoorbeeld je muziek plaatst. Uiteraard zijn er ook modernere methoden om multimedia te synchroniseren . maar met USB kabel werkt prefect en feiloos.

Tot slot.
Je telefoon is nu klaar voor gebruik. Voor de syncronisatie van e-mail, agenda en contacten hoef je verder niets meer in te stellen, dat vind automatisch plaats. Via instellingen, accounts- en synchronisatie-instellingen kun je dit beheren. Hier kun je naar wens ook extra accounts toevoegen, zoals een e-mailaccount.
Veel plezier met je nieuw ingestelde telefoon of tablet.
 
Héél tof en nuttig!

Dit is echt om uit te printen en stap-voor-stap te doen.

WW
 
Laatst bewerkt:
ter aanvulling : je kan altijd checken en eventueel je contacten verplaatsen van/naar je simkaart/telefoongeheugen met volgende gratis programma :
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.happydroid.c2s
ik werk daar al een tijdje mee , de gratis versie heeft als beperking dat je geen individuele contacten kunt bewerken..
ik plaats mijn contacten altijd op mijn sim kaart als de telefoon defect geraakt of je wil veranderen van telefoon dan heb je ze altijd staan op je sim kaart.
of je moet bovenstaande mooie uitleg van collega "cve" gebruiken (y)
 
Terug
Bovenaan Onderaan