Google Meet en Microsoft Teams verzamelen meer data dan je denkt.

Status
Niet open voor verdere reacties.

Quit

Steunend lid
Vip Lid
Zoom is niet de enige videobelconferentieapplicatie met (potentiële) privacyproblemen. De Amerikaanse variant van de Consumentenbond, Consumer Reports, heeft het pivacybeleid van onder meer Google Meet en Microsoft Teams geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat de programma’s meer data verzamelen dan je misschien door hebt.

Voor de duidelijkheid: Consumer Reports claimt niet dat de applicaties onveilig zijn. Uit onderzoek van Firefox-browsermaker Mozilla blijkt dat de apps aan de basale veiligheidseisen voldoen. Echter, wanneer je akkoord gaat met het privacybeleid achter zo’n app, dan geef je bedrijven als Microsoft en Google veel meer persoonlijke informatie dan je misschien door hebt.

Zo wordt er onder meer gegevens verzameld van je telefoongesprekken, waaronder hoe lang zo’n gesprek duurt. Ook kunnen ze zien wie onderdeel van het gesprek is en worden de IP-adressen van deelnemers verzameld. Het is niet zo dat het altijd gebeurt; maar de bedrijven hebben wel het recht om dit te doen wanneer het gebeurt – omdat je daar toestemming voor geeft.

Google Meet, Microsoft Teams en je privacy
Nu een groot deel van de wereld thuiswerkt en afhankelijk is van apps voor videobellen, liggen ook de voorwaarden en het beleid onder de loep. En hoewel de potentiële privacyproblemen van Google Meet en Microsoft Teams niet net zo groot zijn als bijvoorbeeld Zoom, is het wel noemenswaardig in elk geval op de hoogte te zijn van de type data die de bedrijven kunnen binnenhalen.
Toegegeven, het is niet zo dat je ineens vreemde mensen in je call hebt door middel van Zoombombing (mensen die de code van je conferentie hebben kunnen dan ongestoord binnendringen), maar jezelf goed informeren over de diensten die je gebruikt is, zeker nu, van onschatbare waarde.
Zowel Microsoft als Google vertellen niet heel veel over de type data die verzameld wordt. Ook wordt er niets gemeld over wat er met die data gedaan wordt. Consumer Reports meldt dat dergelijke gegevens gebruikt kunnen worden in bestaande of nieuwe profielen, waardoor de bedrijven je beter in de gaten kunnen houden. Zeker in het geval van Google betekent het dat je waarschijnlijk advertenties krijgt die meer op je gericht zijn (gelukkig kun je ook gepersonaliseerde advertenties uitschakelen, maar dan nog wordt de data verzameld).
De bedrijven hebben in een reactie aangegeven dat video’s alleen opgenomen of getranscribeerd worden wanneer gebruikers zelf een opname starten. De opgenomen beelden worden niet “direct” gebruikt voor advertentiedoeleinden. Iets om dus rekening mee te houden.

Bron: Computer Totaal
 
Er is een verschil tussen een software die gegevens verzamelt en de privacy schendt (Teams en Meet - wil ik graag geloven dat het zo is) en een software die je PC openzet voor hackers, toelaat in te breken in gesprekken en zomeer (wat Zoom niet goed op orde heeft...).
Een zee van verschil !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan