Status
Niet open voor verdere reacties.

Ivan

Oprichter
Forumleiding
Admin
[h=2]Thuisnetwerk instellen[/h]

Het instellen van een Netwerk onder Windows Vista gaat nu nog gemakkelijker!
Voor het instellen van een thuisnetwerk heeft u een internetverbinding nodig en een router. Een router is een kasje dat er voor zorgt dat u één internetverbinding kunt verdelen over meerdere pc's. Een voorbeeld van een router ziet u hieronder.
Sluit de router aan op netstroom. [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Nadat de router is aangesloten gaan we van start met het instellen van het netwerk!
[/FONT]
Stap1

Zorg dat de twee computers verbonden zijn met de router doormiddel van een RJ45 UTP kabel. Gebruik geen crossover kabel. Deze kabel is bedoeld om twee computers rechtstreeks met elkaar te verbinden.
Op de achterkant van de router bevinden zich verschillende poorten, n.a. de poorten met de nummers 1 t/m 4 en een poort met daarboven de naam “ wan “.
In de poorten 1 t/m4 kunt u de kabels van de pc kwijt en in de poort wan de kabel die loopt vanaf uw modem naar uw pc. ( in de situatie voordat de router aanwezig was zat de kabel die vanaf de modem kwam in uw pc om zo uw pc van internet te voorzien. In de nieuwe situtatie gaat de kabel die vanaf uw modem komt in de “ wan poort “ van de router. Vervolgens gaat er dan weer een kabel vanaf de poort 1, 2 , 3 of 4 naar uw pc).


Nadat de kabels zijn aangesloten kunt u de computer opstarten. Nadat de computer is opgestart heeft u automatisch een zogenaamd IP-adres van de router gehad. Met dit adres is het mogelijk om te communiceren met andere computers.
In de onderstaande voorbeelden werk ik met de Linksys WRT54G router. Voor andere type routers is de configuratie bijna identiek, echter is de configuratiepagina van elke router anders.
Als eerst gaan we nu de router beveiligen tegen ongewenst gebruik. Vanuit de fabriek staat namelijk een standaard wachtwoord ingesteld op uw router. Dit wachtwoord heeft u nodig wanneer u instellingen van de router gaat wijzigen op de configuratie pagina.

Start uw browser en typ het volgende adres in : http://192.168.0.1 (dit adres kan overigens verschillen, raadpleeg hiervoor ook de handleiding van uw router).
Er verschijnt nu een scherm waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Deze gegevens staan in de installatiehandleiding van uw router. Wanneer u bent ingelogd klikt u rechtsboven op management. Er verschijnt een nieuwe pagina waar links het onderdeel “ local access router “ te vinden is. In dit tekstvak kunt u een eigen wachtwoord invullen. Wanneer u dit heeft gedaan klikt u onderaan op “ save settings “


Wanneer u voortaan inlogd op de configuratiepagina van de router moet u altijd dit wachtwoord gebruiken om in te loggen. Het is bij de meeste routers overigens niet mogelijk om de gebruikersnaam te wijzigen.
Op de configuratiepagina kunt u nog meer zaken naar eigen wens instellen. Let er wel op dat u er zeker van bent wat u doet. Het openzetten van bijvoorbeeld een verkeerde poort kan vervelende gevolgen hebben.
Ook vind u op de configuratiepagina de DHCP instellingen. Als u nog een andere pc aansluit op uw router en u start deze op dan krijgt deze pc automatisch een IP adres van de router. Dit noemt men DHCP. U heeft de mogelijkheid dit uit te schakelen. Het enige nadeel is dan dat u de optie statische IP adressen instelt. Bij statische IP adressen moet u elke PC een eigen IP adres gaan geven voordat deze op het netwerk kan.

Stap2

Het netwerk instellen onder Windows Vista
Nadat u de router zoals hierboven aangegeven heeft ingesteld is het tijd om de configuratie binnen Windows Vista in te stellen. Het grote voordeel van Windows Vista is dat aparaten die aangesloten zijn op het netwerk direct worden herkend. Uw router wordt na opstarten van de computer dus direct in het netwerkcentrum zichtbaar.

Open het netwerkcentrum door te klikken op start --> instellingen --> configuratiescherm --> netwerkcentrum. Het volgende scherm wordt nu zichtbaar.

picture.php

Als u bij de installatie van Windows Vista heeft gekozen voor de netwerkmogelijkheid " thuis " wordt automatisch uw netwerk ingesteld met de juiste beveiligingsopties.
Onder het kopje " delen en verkennen " kunt u de verschillende opties voor uw netwerk inschakelen. De verschillende onderdelen zal ik hieronder behandelen

Netwerkdetectie:
Wanneer netwerkdetectie is ingeschakeld kunnen andere computers in het netwerk uw computer zien. Wanneer u dit niet wilt kunt u dit uitschakelen door op het pijltje naar beneden te klikken en vervolgens de optie " netwerkdetectie uitschakelen " te kiezen. Aanbevolen optie: ingeschakeld
Bestanden delen:
Deze optie zorgt ervoor dat u bestanden en printers kunt delen binnen het netwerk. Bestanden delen zorgt er vervolgens voor dat de gedeelde bestanden/printers toegangkelijk zijn voor andere pc's in het netwerk. Aanbevolen optie: ingeschakeld
Openbare mappen delen:
Een openbare map op uw pc is een map waarin iedereen in het netwerk toegang toe heeft. Het is aanbevolen op deze optie uit te schakelen.
Printers delen:
Wanneer u deze optie inschakeld kunnen gebruikers uit het netwerk printen op de printer die is aangesloten op uw computer. Overigens moeten gebruikers die voor het eerst verbinding maken met deze printer wel eerst een wachtwoord opgeven. Aanbevolen optie: delen van printers inschakelen.
Met wachtwoord beveiligd delen:
Wanneer een gebruiker binnen het netwerk verbinding maakt met een gedeelde map op uw computer moet deze eerst een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Gebruikersnaam en wachtwoord gegevens kunt u toevoegen onder accountbeheer. Aanbevolen optie: met wachtwoord beveiligd delen inschakelen.
Media delen:
Wanneer deze optie is ingeschakeld hebben de gebruikers binnen uw netwerk de beschikking over de video en muziekbestanden die op uw computer aanwezig zijn. Aanbevolen optie: uitgeschakeld.
Met bovenstaande opties beschikt u over een veilig en stabiel thuisnetwerk.
Verder bevat het netwerkcentrum nog enkele opties aan de zijkant van het scherm.

Zo kunt u aan de linkerkant klikken op computers en apparaten weergeven om te bekijken welke apparaten en computer er zich op dit moment in het netwerk bevinden. Ook is er de optie " verbinding met een netwerk maken " waarbij u een nieuw netwerk kunt instellen/een draadloos netwerk kunt instellen. Onder " netwerkverbindingen beheren " zijn de adapaters (de netwerkkaarten) te zien waarmee de verbinding tot stand is gebracht en onder diagnose en herstel wordt er een wizard opgesteld die direct controleert of er problemen zijn met de verbinding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan