Status
Niet open voor verdere reacties.

Ivan

Oprichter
Forumleiding
Admin
1) Het eerste wat je doet is de pc volledig loskoppelen, alle stekkers eruit. Als alle stekkers zijn losgekoppeld druk je de aan/uitschakelaar nog een keer in om de eventuele reststroom van het moederboard te verwijderen.

2) Als je de pc tegen de voorkant aankijkt (da's dus waar je floppydrive en CD-Rom speler zitten) dan moet je de linker plaat verwijderen. Kijk maar aan de achterkant, deze plaat wordt met twee of drie schroefjes op zijn plaats gehouden. Pak je kruiskopschroevendraaiertje erbij, schroef de schroefjes los, leg de pc op de rechterzijde, en schuif de klep er naar achteren toe af.

3) Neem rustig de tijd om de binnenkant van je pc te bekijken. Dat grote groene ding waar je tegenaan kijkt is je moederbord. Daarop kan je de processor zien zitten (die zit onder die ventilator linksboven) en daaronder zitten eventueel wat insteekkaarten. (Video, geluidskaart en dergelijke).

4) Bekijk rustig de rechterkant van je moederbord. Als het goed is zit daar een batterijtje ergens wat lijkt op het batterijtje wat in je horloge zit (alleen is deze iets groter). Dát is diegene die je hebben moet.

5) Als je zeker weet dat het het batterijtje is, pak je nog even de kachel beet die in de kamer is, en je verwijderd het batterijtje. Als je deze verwijderd hebt laat je hem een half uurtje uit de pc liggen, en de pc sluit je in de tussentijd niet aan en gebruik je ook niet!

6) Pak na +/- 30 minuten de kachel weer even beet en plaatst het batterijtje terug. Schuif de klep terug op zijn plaats en schroef hem weer vast.

Tip van qtex

voor alle duidelijkheid ; de neer gezette werkwijze om de bios te resetten in een desktop pc is niet correct !
zie hier ...
je mag gerust deze over nemen .
RESET de BIOS

Zorg er voor dat deze volledig vrij is van netspanning :
dus ontkoppelen en de opstart button meerdere keren na elkaar indrukken ..
om de rest spanning te verwijderen.

Maak nu je kast aan de linkerflank open .. ( bij de meeste desktop's dien je de linker zijde te verschuiven nadat je aan de achterkant 2 schroefjes verwijderd heb . )

Verwijder je videokaart ...let hierbij op deze zit vast met een schroefje.. ( indien deze je bios battery verbergt )
en aan het moederbord met veer-klemmetjes...wees voorzichtig zodat je de contactpunten niet beschadig !

Is je video kaart verwijderd zie je aan het moederbord een batterijtje ...ter grootte van een euro
deze dien je te verwijderen ...let op ook deze zit vast met een veerklem
na 1 minuut mag je dan de batterij terug plaatsen :
let hierbij op dat je deze op dezelfde wijze terug zet
let op het + / - teken

Sluit je videokaart terug aan : plaats deze terug zodat je de veerklemmetjes hoort verspringen !
zet daarna het schroefje terug vast .. ( let hierbij weer op met de contact puntjes van de videokaart ;dat deze niet beschadigd raken .)

Sluit je pc kast en koppel alles terug aan ....

Start je pc op en je komt direct in je bios ....
in de meeste gevallen dien je na het resetten van de bios terug de tijd en de datum in te stellen nadien kan je een keuze maken om zodoende gewoon op te starten of om een nieuwe instal te doen
( meer keuzes zijn mogelijk , het resetten van de bios is ook effectief om een bios wachtwoord te verwijderen )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan