Linux / Unix linux instaleren op een hp550

Beste; Ik wil een linux versie instaleren op een HP550 (momenteel staat er windows10 op) vermits deze zo langzaam opstart,

Dit zijn de specificaties van het systeem of laptop :
hp550, 4 gb ram, 32 bits, x64 processor, intel duo core cpu t5270 , 1,4 ghz kloksnelheid,
Ik ga de hard diks vervangen, 500gb

Welke versie van Linux is volgens de specialisten hier aangewezen om te instaleren
Vereisten : browsen op internet (webmail lezen,googelen) , fotos bekijken , en printen op een Hp printer . En open van documenten gemaakt op ander laptop met office indien mogelijk?? Doch voornaamste internet

Ik heb enkel maanden geleden een versie xbuntu geinstaleerd op een laptop van 1gb Packard Bell dots mini ldie voldoet voor de gebruiker) , doch hier heb ik meer ram ter beschikking??

Welke versie wordt mij aangeraden in dit geval (is niet mijn laptop , maar zou een systeem moeten zijn die toch wat sneller opstart dan die windows 10, nu duurt dit 5 min)

Dank bij voorbaat voor een tip

Marcel
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Ik ga de hard diks vervangen, 500gb

Als je van plan bent de harde schijf te vervangen, kan je evengoed een SSD nemen. In dat geval is het probleem van het traag opstarten hoogst waarschijnlijk zowiezo van de baan.

Niet dat ik de optie van Linux wil tegenhouden, maar voor veel mensen is de aanpassing uiteindelijk toch niet altijd zo positief. Zeker niet voor mensen die jaren Windows gewoon zijn. Maar ik wil die keuze zeker niet tegenhouden.
 
Kan DDragon80 bijtreden, steek er een SSD in en je laptop en je zal verbaast staan van de meerwaarde hiervan.
Iedereen spreekt over Linux, heb deze ook geïnstalleerd op een laptop waar XP nog op draaide.
Wel kan je verzekeren dat je als leek in een andere wereld terechtkomt, is totaal niet wat je gewoon bent, is serieus aanpassen, ik zelf wil er zeker niet alle dagen mee werken, anderen willen niks anders, maar dan zijn dan meestal de meer ervaren IT personen.
 
Bedankt voor de tips
Ga beginnen met een ssd te steken, vermits de gebruikers niks kennen van Linux.
Als de laptop dan een behoorlijke werksnelheid haalt zal iedereen weer content zijn/
Zoniet linux er toch op (maar zal ook gebruikt worden door tieners om afte drukken, en die zullen inderdaad niet zo happig zijn)

Toch allen bedankt voor de tips en antwoorden
 

cve

Medewerker
Forumleiding
Beste is inderdaad beginnen met een SSD, heb ik ook gedaan op mijn Medion P6630, die gaat nu plots een pak sneller en ik heb dan nog de goedkoopste van de goedkoopste SSD gekocht die je maar kan kopen en dat is een Kingston A400. Er zijn veel snellere SSD schijfjes te koop als dit. Die kosten ook meer. Maar ik vond de meerprijs niet waard voor mijn doeleinden. Maar het is wel zo dat ik van een SSHDD al kwam naar een SSD. Dus er is wel een pak winst, maar niet zo groot als wat je van een gewone HDD naar een SSD verkrijgt. Ik start nu op in minder als een minuut. Heb het nog niet precies gemeten, maar ik denk aan een 40 tal seconden. Hiervoor met de SSHDD zat ik aan 1 minuut en 10 seconden.
 
Heb mijn schijf willen clonen met Macrium reflect en krijg volgende melding in bijlage
crc fout , chkdsk /f uitgevoerd zonder resultaay
wat kan ik nog uitvoeren om dit te verhelpen
thx
 

Bijlagen

  • foutpc.JPG
    foutpc.JPG
    63.7 KB · Weergaven: 40

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Je beste optie; installeer een nieuwe Windows op de nieuwe schijf. En copieer alle data van die schijf naar de nieuwe.

Situatie is dat je bron disk niet 100% is. Ga je deze clonen, neem je de fouten mee. In het beste geval zijn er "minder belangrijke" bestanden corrupt. Maar dat weet je niet zeker.
Je zou een bit level clone kunnen maken (https://www.miray.de/products/sat.hdclone.html)
Dan neem je het systeem 1:1 over. Inclusief de "fouten". Je hebt dan wel een goede kans dat je alles kan overzetten, en dat het systeem werkt zoals het nu is. Maar dan heb je geen zekerheid dat je systeem stabiel is, want je weet niet wat er corrupt is.
 
0Windows10 terug geinstalleerd, en enkel programmas; Daarna proberen te klonen naar een ssd. (met macrium reflect). Schijven vervangen en krijg nu volgende foutmelding oxc0000225 . Blijkbaar ontbreekt er iets?? Raar. Wat gegoogled doch zie niet goed wat ik hieraan kan doen?? De laptop functioneert normaal met de oude schijf.
Iemand een tip
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Dus je hebt een nieuwe windows geinstalleerd op de originele disk, welke problemen heeft? Dan heb je die originele schijf terug proberen te clonen naar een SSD?

Indien zo, waarom heb je dan niet onmiddellijk Windows terug geinstalleerd op de SSD disk?
 
Dacht dat het toch geen probleem zou geven. Clean install van windows en dan clone .
Ik had de ssd reeds een paar maal gebruikt om een andere systeem te clonen (andere pc) , die nu defect is en dacht ga voor alle zekerheid de hd gebruiken en als die werkt clonen. Naderhand had ik het natuurlijk beter rechtstreeks gedaan. Maar lees overal dat het clonen heel simpel is. Blijkbaar kan er toch nog veel mis lopen. Les geleerd . Dus geen mogelijkheid om dit fatsoenlijk te corrigeren. Dan zal ik die windows maar opnieuw rechtstreeks instaleren??
 

Qtex

Beheerder
Forumleiding
Admin
reactie op bericht #11 de foutcode 0xc0000225 heeft betrekking op het MBR bestand ..heb jij dan ook al de partities meegenomen in de kloon naar de SSD denkelijk niet .
 
Bovenaan Onderaan