Amerikaanse inlichtingendiensten bespioneren U via Google, Facebook en Skype

Status
Niet open voor verdere reacties.

Quit

Steunend lid
Vip Lid
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de FBI hebben rechtstreeks toegang tot de servers van negen Amerikaanse internetgiganten - waaronder Microsoft, Yahoo!, Google en Facebook - om er toe te zien op de activiteiten van buitenlanders. Dat onthullen de kranten The Washington Post en The Guardian donderdag.

De Amerikaanse krant The Washington Post werd gecontacteerd door een gewezen medewerker van de inlichtingendienst die verschillende documenten ter beschikking stelde, waaronder een PowerPoint-presentatie waarop de samenwerking tussen de NSA en de internetbedrijven beschreven wordt.

Daarin wordt melding gemaakt van een geheim programma met de codenaam “PRISM”, dat al sinds 2007 bestaat en de NSA toelaat om verbinding te maken met de servers van de bedrijven. Zo kan informatie geraadpleegd worden over gebruikers waarvan ‘redelijkerwijs’ kan worden aangenomen dat ze in het buitenland verblijven. De Amerikaanse wet laat immer niet toe dat dergelijke acties zonder een gerechtelijk bevel worden uitgevoerd. Maar mensen die niet op het grondgebied van de VS verblijven, worden door de regeling niet beschermd.

Naast Microsoft, Yahoo!, Google en Facebook zouden ook Skype, AOL, YouTube, Apple en PalTalk deelnemen aan het systeem. Daarnaast zou volgens de plannen ook de clouddienst Dropbox nog worden toegevoegd.

Volgens de Britse krant The Guardian kan de NSA onder meer e-mails, chatgesprekken, audio- en videochats, filmpjes, foto’s en de overdracht van bestanden consulteren. Communicatie via Skype kan zelfs rechtstreeks bespioneerd worden.

In totaal zouden meer dan 77.000 rapporten van de inlichtingendiensten gebruik hebben gemaakt van de gegevens van PRISM, aldus The Guardian.

‘In overeenstemming met de wet’

In een reactie aan de twee kranten heeft Google laten weten dat het erg zorgvuldig omspringt met de gegevens van zijn gebruikers. ‘We bezorgen enkel gebruikersdata aan de federale overheid als dat in overeenstemming is met de wet. En we onderzoeken deze aanvragen zorgvuldig’, luidt het.

De nieuwe onthullingen volgen nadat eerder al was uitgelekt dat NSA gegevens van miljoenen klanten van telecomprovider Verizon verzamelt.


Bron: DS
 
Obama verdedigt verzamelen privédata - 'garanties ingebouwd'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zojuist het verzamelen van privégegevens van klanten van grote internetbedrijven verdedigd. Het Congres heeft meermaals zijn toestemming verleend voor het verzamelen van gegevens van internetgebruikers in de Verenigde Staten en daarbuiten, zei de president.

Volgens Obama zijn er voldoende garanties ingebouwd. Telefoongesprekken worden niet afgeluisterd, zei hij. Het verzamelen van internetgegevens zou bovendien alleen van toepassing zijn op buitenlanders. Volgens de president helpen de gegevens bij het voorkomen van terroristische aanvallen.


Bron: NRC
 
Ook Britse geheime dienst verzamelde online privégegevens

GCHQ, de Britse elektronische afluister-en veiligheidsdienst, heeft in het geheim inlichtingen verzameld van 's werelds grootste internetbedrijven als onderdeel van het grote, inmiddels beruchte, Amerikaanse internetspionageprogramma PRISM. Dat blijkt uit documenten die de Britse krant The Guardian in handen heeft.

GCHQ heeft, zo blijkt uit de documenten, zeker sinds juni 2010 toegang tot het programma, en heeft in het afgelopen jaar 197 rapporten met inlichtingen verzameld. Deze rapporten bevatten gegevens die zijn verkregen uit persoonlijk materiaal zoals e-mails, foto's en video's die afkomstig zijn van een internetbedrijf dat buiten Groot-Brittannië is gevestigd. In een verklaring tegenover The Guardian meldt GCHQ dat het de "verplichtingen naar de wetgeving zeer serieus neemt".

Het gebruik van PRISM door GCHQ blijkt uit documenten die zijn bedoeld voor analisten van de Amerikaanse nationale geheime dienst, 's werelds grootste afluisterorganisatie. Deze papieren dateren van april dit jaar.

The Guardian en The Washington Post meldden eerder vandaag al dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten National Security Agency (NSA) en FBI directe toegang hebben tot online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple.

'Alleen gegevens van mensen buiten VS worden verzameld

De toegang maakt onderdeel uit het het geheime PRISM programma, dat overheden sinds 2007 toestemming geeft materiaal als zoekgeschiedenis, foto's, video's, bestandsoverdrachten, de inhoud van e-mails en chats in te zien. Het programma werd onder president Bush toegevoegd aan de Amerikaanse surveillance wet en onder Obama hernieuwd in december 2012.

Volgens een Amerikaanse overheidswoordvoerder die The Guardian sprak zou er wel informatie worden verzameld, maar gaat het alleen om mensen buiten de VS. De gegevens behoren volgens hem tot de belangrijkste inlichtingeninformatie die de veiligheidsdiensten verzamelen, en worden gebruikt om de VS te beschermen tegen dreigingen van buitenaf.

De diverse documenten suggereren dat bedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo en Skype vrijwillig deelnemen aan het PRISM-programma. Diverse technologiebedrijven ontkennen tegenover de Britse krant dat ze het bestaan van PRISM kennen. Google benadrukte daarbij dat het bedrijf "geen achterdeur heeft voor de overheid om privégegevens te verzamelen."


Bron: NRC
 
Het ‘spionageprogramma’ van de Amerikaanse inlichtingendiensten doen heel wat stof oplaaien. Maar Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo en Dropbox ontkennen dat ze de overheid directe toegang geven tot gebruikersdata.

The Guardian maakte onlangs bekend dat telecomoperator Verizon de Amerikaanse NSA (National Security Agency) toegang verleent tot al het lokale en internationale telefoonverkeer van hun klanten. The Washington Post schreef kort daarna dat internetbedrijven als Apple, Facebook, Google, Micorosft, Yahoo, YouTube, Skype en Dropbox deelnemen aan het zogenaamde PRISM-spionageprogramma, waarbij de NSA en de FBI van deze bedrijven directe toegang zouden krijgen tot de centrale servers van deze bedrijven, waar ze e-mails, foto’s, filmpjes, sociale netwerkupdates en documenten van af kunnen halen. Daarop volgde een hevige privacy-discussie.

Maar Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo en Dropbox ontkennen nu hun directe betrokkenheid bij dit spionageprogramma. Al geven ze wel specifieke data van specifieke gebruikers als de overheid daar uitdrukkelijk en via een gerechtelijk bevel om vraagt, want dat is hun wettelijke verplichting.

Reactie Apple:
“We hebben nog nooit gehoord van dit PRISM-programma. We laten geen enkele overheidsdienst rechtstreeks toe onze servers te gebruiken. Als de overheid klantgegevens wil aanvragen, moet dat via een gerechtelijk bevel.”

Reactie Facebook:
“De privacy van onze gebruikers bewaken is een topprioriteit van Facebook. We geven geen enkele overheidsorganisatie directe toegang tot onze centrale servers. Als we door de overheid gevraagd worden om informatie over individuele gebruikers door te geven, doen we dat.”

Reactie Google:
“Google is diep bezorgd over de veiligheid van onze gebruikersdata. Wij maken gebruikersdata over aan de overheid zoals voorgeschreven door de wet en we onderzoeken zulke verzoeken telkens grondig. Google heeft geen ‘achterdeur’ waardoor de overheid toegang heeft tot privédata.”

Bron : Datanews
 
Aftakken kan altijd.

Waar staat de grote hoofdhub in Amerika en van wie is deze ?

Daarna gaat het signaal pas naar Apple , Google en Facebook.
 
Als je een beetje nadenkt is het vrij duidelijk dat Amerika het grotendeel in handen heeft. Vrijwel alle commerciëel bekende encryptietechnieken zijn niet vreemd voor de NSA. Secure HTTP dmv commerciële certificaten van hetzelfde, ze hebben hun handen op de root CA. Facebook is ook weer heel interesant voor hun, een paradijs van informatie.
Maar iemand moet big brother zijn. Dus waarom Amerika niet? Voor je "vrijheid" betaal je ook een prijs. En zoals ik ooit eerder vermelde, het internet is hun grootste uitvinding en troef deze tijden. Ze laten het "vrij", zodat dit wereldwijd gebruikt wordt. Achterliggend hebben ze 2 voeten binnen...
Ik ben er zelfs voorstander van dat ze de datatraffic zo goed mogelijk analyseren. En ze gaan hun echt niet bezighouden met allerhande straatcriminaliteit. Mss wel geweten, maar verder gaan ze hun troeven niet zomaar op tafel gooien.
 
Klokkenluider afluisterpraktijken Amerikaanse geheime dienst geeft interview

De klokkenluider van het PRISM-schandaal heeft zichzelf bekend gemaakt. De 29-jarige techneut vermoedt dat hij vervolgd zal worden voor zijn onthullingen over het Amerikaanse spionageprogramma.

Snowden, een voormalig technisch assistant van de CIA, maakte zijn identiteit bekend in een interview met de Britse krant The Guardian.
“Ik heb geen intentie om te verbergen wie ik ben, omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan”, zei hij.

Snowden, die de afgelopen jaren heeft gewerkt voor verschillende onderaannemers van de Amerikaanse NSA, lekte documenten naar de krant die duidelijk maakte dat de spionagedienst massaal gegevens afluisterden van verschillende grote internetbedrijven, waaronder Apple, Google en Facebook.

“Ik begrijp dat men mij voor mijn daden zal laten boeten”, voegde Snowden toe, die het interview in Hong Kong afnam. “Ik zal tevreden zijn als de federatie van geheime wetten, ongelijke gratie en onweerstaanbare uitvoerende machten die de wereld regeren aan de wereld worden onthuld die ik lief heb, al is het maar voor even.”

Gedesillusioneerd
Snowden begon zijn carrière bij de CIA, eerst als bewaker en later als IT-man. Nadat hij werd overgeplaatst naar het Zwitserse Genève in 2007 raakte hij gedesillusioneerd met de houding van de Amerikaanse regering.

Na zijn vertrek bij de CIA werkte hij bij verschillende onderaannemers voor de NSA. Sinds enkele maanden werkte hij bij het Amerikaanse Booz Allen Hamilton op Hawaii. Zijn huidige werkgever bracht de volgende verklaring naar buiten:

“Reportages die melden dat dit individu heeft geclaimd dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt zijn schokkend. En als ze nauwkeurig zijn, vertegenwoordigt die daad een grove schending van de morele gedragscode binnen ons bedrijf. We zullen nauw samenwerken met onze klanten en overheden tijdens het onderzoek naar deze zaak.”

In eerste instantie leek het erop dat Prism werd uitgevoerd met medeweten van deze Amerikaanse techreuzen. Volgens The Guardian en The Washington Post zouden ‘spionagediensten directe toegang hebben tot de bedrijfsservers’ en dat ‘de NSA in staat is om te kiezen wat het wilde wegplukken binnenin de datastroom.’

Volgens CNet-collega Declan McCullagh is deze aanname gebaseerd op een verkeerde interpretatie van een gelekte PowerPoint-slide, zo vertelde een anonieme bron binnen de Amerikaanse regering aan Cnet. In plaats van massale spionage zou er sprake zijn van het onder gerechtelijk bevel opvragen van persoonlijke communicatie bij Amerikaanse technologiebedrijven.


Bron: PCM
 
Blijkbaar hebben ze maar een paar groeperingen op het oog, anders zouden er velen aangehouden worden.
Hierbij dank ik aan bendes, kinderporno, aanslagen enz.....
Voor mezelf heb ik geen schrik. Denk niet dat dit hen zal boeien. Maar die praktijken zijn er toch altijd geweest. Alleen lukt hen dit op vandaag veel makkelijker om info te krijgen. Is bij ons toch ook zo.
Als je de middelen hebt en denk dat ge de rechten over alles hebt??????? Wat let hen dan??????
 
Voor mezelf heb ik geen schrik. Denk niet dat dit hen zal boeien. Maar die praktijken zijn er toch altijd geweest. Alleen lukt hen dit op vandaag veel makkelijker om info te krijgen. Is bij ons toch ook zo.

Zo denk ik er ook over. Ze hebben weeral eens van een mug een olifant gemaakt.
Welke gevolgen heeft internetspionage voor u als surfer?

Lees hier meer
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan