Waarom Linux installeren ?
Waarom Linux installeren ?
Linux ?
Technische voordelen van Linux tegenover Windows :
Bestandsdefragmentatie ? is niet nodig bij Linux .
Multi – Tasking ? zowel Windows als Linux zijn multi – task platformen , dit wil zeggen dat ze in staat zijn meerdere processen uit te voeren .
Doch dit doen ze beide op een andere manier .
Als je in Windows een 3 D object bewerkt en bvb tegelijk op het internet wil gaan riskeert een vastloper , de processen lopen traag en schokkerig .
Bij Windows XP gaat het al wat beter , maar toch .
Multi – Tasking bij Linux werkt anders .
open bvb 15 virtuele desktops en draai daar een backup een update verder nog wat surfen met muziek op de achtergrond , dat kan zonder problemen .
De Kernel regelt dit op een zodanige wijze dat het logischerwijze wel wat trager gaat maar het zeker niet gaat vastlopen .
Geheugen .
Windows houd zoeveel mogelijk geheugen vrij en gaat altijd het virtuele geheugen aanspreken , wat wil zeggen dat het niet veel nut heeft om een investering te doen in geheugenlatjes of je moet zware programma's gebruiken .
Linux gebruikt alle beschikbare geheugen , heb je 512 Mb dan gebruikt hij die en heb 1 of 2 giga dan gebruikt hij die ook .
Het geheugen wordt verdeelt over verscheidene programma's en het systeem .
Start je een programma en na een tijdje sluit dit terug af toch blijft dit in het geheugen zitten zodat het later sneller opstart .
Zolang er geen ander programma dit geheugen nodig heeft .
Linux doet met alle processen , alle beschikbare ramgeheugen wordt zo optimaal gebruikt .
Indien er geen fysiek geheugen voorhanden gaat linux te rade bij het SWAP geheugen .
Nooit herstarten .
Bij windows als je een programma installeert dien je in vele gevallen te herstarten , zo ook bij updates .
Bij linux herstarten ? wat zeg je ? Veel tijd gespaard dus .
Er dient alleen een herstart te gebeuren bij linux als je een nieuwe kernel installeert .
Crashes .
Ook linux kan vastlopen , maar dit kan je verhelpen door het programma te heropstarten en niet de hele pc .
Virussen .
Als je met windows 20 minuten online staat zonder antivirusprogramma heb je zeker al prijs , een linuxpc kan wel nog zonder antivirus en firewall ( uitgezonderd Linspire en Freespire die heel dicht bij windows aanleunen ) .
Het is niet te verwachten dat er veel virussen voor linux gaan geschreven worden omdat het systeem helemaal anders in elkaar zit .
Een virus kan op een linux pc veel minder schade aanrichten als op een windowspc omdat een linuxpc eigenlijk vele kleine pc tjes zijn en geraakt er een geinfecteerd dan vervang je dit mini pc tje gewoon .
Ik vind het dan eigenlijk een verkeerde zaak dat Microsoft zelf ook antivirus – en antispyware programma's ontwikkeld in plaats van hun besturingssysteem zodanig aan te passen dat dit niet meer mogelijk is om virussen binnen te krijgen .
Maar ja met anti virus en antispyware programma's is ook veel geld te verdienen .
(pop) (sk)