Status
Niet open voor verdere reacties.

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
Veilig opstarten is een manier om uw computer op te starten wanneer u problemen wilt oplossen. De veilige modus is de status waarin Mac OS X zich bevindt nadat het systeem veilig is opgestart. Als u het systeem veilig wilt opstarten, houdt u de Shift-toets ingedrukt net nadat uw Mac wordt opgestart.

Wanneer u in de veilige modus opstart, worden meerdere acties uitgevoerd:

Er wordt een controle van de directory's op het opstartvolume geforceerd.
Alleen de vereiste kernelextensies worden geladen (bepaalde onderdelen in /Systeem/Bibliotheek/Extensions).
In Mac OS X 10.3.9 of ouder worden in de veilige modus alleen door Apple geïnstalleerde onderdelen uitgevoerd (zoals onderdelen die in de map /Bibliotheek/StartupItems of /Systeem/Bibliotheek/StartupItems zijn geïnstalleerd; deze verschillen van door de gebruiker geselecteerde inlogonderdelen voor de account).
Alle andere lettertypen dan deze in /Systeem/Bibliotheek/Fonts worden uitgeschakeld (Mac OS X v10.4 of hoger).
Alle lettertypecaches die gewoonlijk in /Bibliotheek/Caches/com.apple.ATS/(uid)/ worden bewaard, worden naar de prullenmand verplaatst. Hierbij is (uid) een gebruikers-id-nummer zoals 501 (Mac OS X v10.4 of hoger).
Alle opstart- en inlogonderdelen worden uitgeschakeld (Mac OS X v10.4 of hoger).
Mac OS X v10.5.6 of hoger: met Veilig opstarten wordt de gedeelde cache van de dynamische lader in (/var/db/dyld/) verwijderd. Een cache met problemen kan ervoor zorgen dat u een blauw scherm ziet bij het opstarten, in het bijzonder na een software-update. Dit cache wordt gewoonlijk opnieuw gemaakt wanneer u opnieuw opstart.

Al deze wijzigingen samen kunnen software- en directoryproblemen verhelpen die mogelijk op het opstartvolume bestaan.
Bepaalde functies werken niet in de veilige modus

De veilige modus kan handig zijn om problemen op te lossen. Bepaalde Mac OS X-functies werken echter niet in de veilige modus. Zo kunt u bijvoorbeeld Dvd-speler niet gebruiken, geen video in iMovie vastleggen, geen apparaten voor audio-invoer of -uitvoer gebruiken of geen interne of externe USB-modem gebruiken. Het gedrag van bepaalde apparaten, zoals draadloze netwerkapparaten, kan variëren afhankelijk van de computer en de Mac OS X-versie.

In de veilige modus wordt in Mac OS X v10.5 of hoger ook Quartz Extreme (grafische weergave met hardwareversnelling) uitgeschakeld. Programma's die afhankelijk zijn van Quartz Extreme, worden niet geopend en de Mac OS X-menubalk verschijnt egaal, ook als Doorzichtige menubalk is ingeschakeld in het voorkeurenpaneel Bureaublad en schermbeveiliging.

De veilige modus in Mac OS X v10.6 of hoger schakelt ook Bestandsdeling uit. Dit betekent dat u geen Time Capsule-schijven of volumes van andere computers met Mac OS X kunt activeren. 

wimdehelpdesk

Niet meer actief
dit wist ik dus niet,
ik heb em nog nooit in de velige modus gehad.
ook nog niet nodig geweest zelfs.
Bedankt voor de uitleg.
Toppie:bravo:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan