Radboud-onderzoekers vinden foutjes in gen die coronaklachten verergeren

Skippy

Beheerder
Forumleiding
Admin
Radboud-onderzoekers vinden foutjes in gen die coronaklachten verergeren
Artsen en genetici van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt hoe foutjes in een specifiek gen ertoe leiden dat sommige mensen zieker worden van het coronavirus dan anderen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan een betere behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.
Artsen kwamen de rol van het gen op het spoor nadat twee besmette jonge broers binnen dezelfde familie aan de beademing op de intensive care van het Radboudumc kwamen te liggen. Eén van hen overleed aan de gevolgen van de infectie en de andere broer herstelde.
Omdat met name ouderen worden getroffen door het virus, vroeg geneticus Alexander Hoischen zich af of er ook genetische factoren meespeelden bij de broers.

Uit het onderzoek dat volgde, bleek inderdaad dat zij een aangeboren afwijking hadden in een zogeheten TLR7-gen. Daardoor wordt het virus niet goed herkend, waardoor de afweer tegen de infectie minder goed werkt dan bij andere mensen.
"Het lijkt erop alsof het virus gewoon zijn gang kan gaan, omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen", zegt Hoischen.
Dit verklaart mogelijk waarom jonge coronapatiënten zo ziek worden
De onderzoekers konden de proef op de som nemen, nadat artsen in het Radboudumc opnieuw te maken kregen met twee ernstig zieke broers. Ook bij hen ontdekten genetici een "schrijffout" in het specifieke TLR7-gen.
"Ineens hadden we vier jonge mensen met een defect in hetzelfde gen die allemaal ernstig ziek waren geworden door COVID-19", aldus Hoischen. Geen van hen had volgens de arts eerder last gehad met de afweer of immuniteit.
Het defect in het TLR7-gen verklaart mogelijk waarom sommige jonge mensen zo ernstig ziek worden van het coronavirus.
Mannen lijken gevoeliger voor genetische afwijking
Ook zijn mannen mogelijk gevoeliger voor de genetische afwijking dan vrouwen. Het TLR7-gen ligt namelijk op het X-chromosoom, waarvan vrouwen er twee en mannen er één hebben. "Is daar iets mee mis, dan is er geen tweede gen die de rol kan overnemen zoals bij vrouwen", zegt arts in opleiding, Cas van der Made.
Als het TLR7-gen goed werkt, activeert het de productie van allerlei afweerstofjes waaronder interferonen. Momenteel onderzoekt het Radboudumc of het geven van interferon kan helpen bij het behandelen van COVID-19.

Bron: NU.nl
 

cve

Medewerker
Forumleiding
Laat ons dan maar hopen dat we 1 het niet hoeven te krijgen en 2 als we het krijgen dat we een goed werkend TLR7 gen hebben. Anders zullen we gezien zijn. Een vraag waar je niet zal kunnen op antwoorden allicht is, kunnen we te weten komen voor we eventueel ziek worden of we een goed werkend TLR7 gen hebben of niet? Dat kan ook belangrijk zijn denk ik dan?
 

PhilipV

Medewerker
Forumleiding
Nee, @cve, mijn echtgenote zegt me hier dat dit voorlopig nog niet kan ... maar zonder twijfel zijn er nu meteen een hele schare onderzoekers die daarop beginnen te zoeken.
 
  • Leuk
Waarderingen: cve

PhilipV

Medewerker
Forumleiding
Heb je dit al gelezen ? (met dank aan Knack)

Honden worden momenteel getraind op hoe ze covid-19 bij mensen kunnen ruiken.


Nieuwe speurders voor covid-19 op komst: snuffelende honden


Zowel in het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten worden honden getraind om covid-19-patiënten te screenen. De School voor dierengeneeskunde van de Universiteit van Pennsylvania en de The London School of Hygiene and Tropical Medicine hebben daarvoor elk afzonderlijk een programma opgestart.

Dankzij hun uitstekende reukorgaan zouden honden kunnen bijdragen in het vroegtijdig opsporen van de ziekte bij mensen die geen symptomen hebben zonder dat zij een invasieve swap moeten ondergaan. Honden kunnen bovendien subtiele veranderingen in de lichaamstemperatuur detecteren.

De 'supersuffelaars', die tot 250 mensen per uur zouden kunnen screenen, kunnen op die manier een belangrijke rol spelen wanneer mensen weer aan het werk gaan en de lockdownmaatregelen versoepeld worden. Het is echter niet de bedoeling dat de honden de traditionele coronatesten zouden vervangen.

Van malaria tot kanker
Dat honden zaken zoals drugs, dode lichamen, malaria, diabetes, de ziekte van Parkinson en kanker kunnen ruiken, is al langer bekend. Terwijl de menselijke neus zo'n 6 miljoen geurdetectoren bevat, zijn er dat bij de hond 300 miljoen. Menselijke cellen produceren vluchtige organische stoffen (VOS) die een specifieke geur hebben en aanwezig zijn in menselijk bloed, speeksel, urine en de adem. Uit studies blijkt dat de VOS die geproduceerd worden door bijvoorbeeld kankercellen zo uniek is dat honden ze met hun gevoelige neus kunnen onderscheiden van gezonde cellen. Het duurt zo'n zes maanden om de meeste honden te trainen om de geur van een specifieke kanker te ruiken.

Aan de Universiteit van Pennsylvania zullen in eerste instantie acht honden worden getraind in een laboratorium. Eerst leren ze de geur van covid-19 te herkennen in speeksel en urinestalen van geïnfecteerde patiënten. Daarna moeten ze deze stalen kunnen onderscheiden van stalen van gezonde mensen.

Maar vormt de blootstelling aan covid-19 dan geen bedreiging voor de honden? Het is bekend dat ook honden de ziekte kunnen krijgen zoals blijkt uit enkele gevallen waarbij er een overdracht van mens op dier plaatsvond. Sommige experts stellen zich evenwel vragen bij die diagnose en vermoeden dat de positieve tests te wijten zijn aan contaminatie op de neus van de hond.

De viervoeters zouden vanaf juli in de Verenigde Staten kunnen worden ingezet om naar covid-19 te snuffelen.

Bron : Knack
 

Skippy

Beheerder
Forumleiding
Admin
Heb je dit al gelezen ? (met dank aan Knack
Ja, een soortgelijk bericht stond verleden week bij ons ook te lezen op rtlnieuws maar dan over honden uit Duitsland.
Ik was vergeten dit te posten op het forum.

Bij deze dus: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5173337/honden-getraind-om-corona-op-te-sporen


Maar ook begin april werd er al melding gemaakt over de opsporingshonden: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5080306/honden-coronavirus-geur-herkennen-opsporen-trainen
 
Bovenaan Onderaan