Onderzoek machtsmisbruik iPad-abonnementen

Status
Niet open voor verdere reacties.

stallion

Medewerker
Forumleiding
De Belgische mededinginsautoriteit gaat bekijken of technologiegigant Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door uitgevers te verplichten iPad-abonnementen op kranten of tijdschriften te verkopen via de onlinewinkel van Apple. Dat meldt minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
De minister reageert op berichten dat Apple van plan is media die hun kranten of tijdschriften ook op de iPad aanbieden, te verplichten hun abonnementen te verkopen via de iTunes App Store. "Momenteel int Apple via iTunes al 30 procent van de opbrengst van de losse verkoop van kranten of tijdschriften", zegt Van Quickenborne in een persbericht. Ook bij abonnementen zou Apple een vergoeding van 30 procent vragen.


Machtsmisbruik
"Deze strategie van Apple blijft niet zonder gevolgen voor de uitgevers. Wanneer uitgevers iPad-abonnementen niet langer via eigen kanalen, maar louter via iTunes mogen verkopen, wordt een schijn gewekt van machtsmisbruik", zegt de minister.

Gevolgen
De vergoeding die Apple vraagt, kan ook gevolgen hebben voor de rentabiliteit van de sector, luidt het voorts. Een iPad-abonnement is momenteel immers vaak gratis inbegrepen in een abonnement op de papieren versie van krant of tijdschrift.

Onderzoek

Als een eerste analyse door de mededingingsautoriteit machtsmisbruik ontdekt, zal een formeel onderzoek opgestart worden. De zaak kan ook overgemaakt worden aan de Europese Commissie. Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) overlegt deze week met de Vlaamse uitgevers over het conflict met Apple.

BRON: iHLN
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan