Redactioneel Kapot ruimteschip keert terug van ISS

2023.03.29_12.52.33_shot472.jpg


Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert deze week terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een half jaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

Het vaartuig, de Sojoez MS-22, werd dinsdag rond 11.57 uur Belgische tijd worden losgekoppeld van het ISS. Door de zwaartekracht moet het dan langzaam maar zeker uit zijn baan rond de aarde zakken. Ongeveer twee uur na loskoppelen moest het vaartuig, hangend aan parachutes, landen op de schier eindeloze grasvlaktes van Kazachstan.

Koelvloeistoflek

De Sojoez was in september gelanceerd. Hij bracht toen twee Russen en een Amerikaan naar het ISS. Half december begon de capsule ineens koelvloeistof van een radiator te lekken. Bij inspectie werd een gaatje van minder dan één millimeter groot gevonden. Dat lek was waarschijnlijk ontstaan door een zogenoemde micrometeoroïde, een miniem stukje gruis in de ruimte.

In geval van nood had de kapotte Sojoez wel gebruikt kunnen worden om mensen naar de aarde te brengen. Maar het zou binnen dan wel veel warmer en vochtiger zijn geworden dan gebruikelijk, dus bijzonder onprettig. Dat is niet nodig omdat er een alternatief is. Een ander vaartuig, de Sojoez MS-23, is sinds vorige maand bij het ISS.

Bron : ANP
 
Hopelijk komt het goed!
Ik neem even van de gelegenheid gebruik om te melden dat wij (Belgen) weer(al) (via ESA) een astronaut beschikbaar hebben.
Een Belg op de Maan (Mars?) ; dichterbij dan we denken?
Fiere wereldburger (o.a.)! (Ik!)
 
Bovenaan Onderaan