dual boot MacOSX - Linux

Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gast

Gast
Ik krijg veelal de vraag hoe men een dual boot kan uitvoeren met MacOSX & een linux distro. De installatieprocessen die terug te vinden zijn op het net zijn oud en niet aangepast aan intel processoren. Nu is het veel makkelijker:

1. Maak uw Mac partitie kleiner : zeer gemakkelijk via programma's - hulpprogramma's - schijfhulpprogramma. (harde schijf selecteren, partitie tab en verkleinen)

2. installeer rEFIt (rEFIt - An EFI Boot Menu and Toolkit). Dit omdat Apple het nieuwere EFI (Extensible Firmware Interface) gebruikt in plaats van het verouderde BIOS (Basic Input Output System). Het is niet echt nodig, maar wel veel properder!!

3. plaats de linux installatie CD en boot hem (command - C) + installeer de linux distro.
Op de meeste referenties op het net adviseert men omslachtige installaties zonder bootloader en nadien aan te passen met lilo,... Dit is echter allemaal niet nodig. Gewoon grub installeren (huidige distro's hebben grub2, oude grub werkt niet!) Maar 1 ding is wel belangrijk, namelijk de grub (= uw bootloader) niet installeren op de MBR, maar op /dev/sda3 (of waar je ook je linux bootpartitie hebt staan). Dit komt omdat Linux en windows distro's nog niet overweg kunnen met EFI.

4. herstart uw apple. U zult nu rEFIt zien opstarten en u hebt de keuze tussen Mac en Linux. De Linux partitie zal echter nog niet werken, omdat rEFIt default nieuwe partities herkent als EFI. Daarom dien je de partities te synchroniseren. Dit is gemakkelijk: naast de keuze tussen Mac en Linux staat nog een symbooltje van een harde schijf met een cirkeltje. Via de tab toets kun je er naartoe en kies disk partitioning - Synchronise.
Daarna herkent hij de grub loader.

5. Nogmaals herstarten en all done..

Dus samengevat:
MacOSX partitie verkleinen, installeer rEFIt, installeer Linux distro met bootloader grub2 op /dev/sda3, rEFIt synchroniseren en herstarten.

have fun ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan