Status
Niet open voor verdere reacties.

Ivan

Oprichter
Forumleiding
Admin
Een harde schijf moet je regelmatig defragmenteren. Als dit niet gebeurt starten op den duur programma's minder snel op, neemt het wegschrijven van data meer tijd in beslag, en loopt het systeem steeds vaker vast.
Het defragmentatieproces kun je eenvoudig opstarten vanuit Windows of een specifiek defragmentatieprogramma. Na defragmentatie loopt het systeem weer sneller, en is het veel stabieler. Maar wat gebeurt er tijdens het defragmentatieproces? Wanneer is überhaupt sprake van fragmentatie, en hoe kun je controleren of defragmentatie nodig is?

Een sterk gefragmenteerde harde schijf kun je vergelijken met een kledingkast waarin alle kleding door elkaar ligt. Het kost in dat geval meer tijd om in de ochtend je kleding bij elkaar te zoeken dan wanneer de kast netjes is opgeruimd. Op een sterk gefragmenteerde schijf bestaat de puinhoop niet uit kledingstukken die door elkaar liggen, maar uit bestanden die her en der op de schijf verspreid staan. Eén bestand kan zelfs opgedeeld zijn in delen die verspreid op de schijf zijn weggeschreven. In dat geval zal het systeem moeite hebben om voor een bepaald proces de juiste bestanden bij elkaar te vinden. Een pc werkt sneller als de bestanden op de harde schijf die bij elkaar horen ook bij elkaar staan. Hoe meer gefragmenteerd een harde schijf, hoe trager de pc uiteindelijk wordt. Het ordenen en herschikken van de bestanden op de harde schijf kennen we als het defragmentatieproces. Na defragmentatie neemt de snelheid van een systeem toe.

Hoe ontstaat fragmentatie?
Fragmentatie van de harde schijf ontstaat doordat Windows bij het opslaan van een bestand zoekt naar de eerstvolgende beschikbare ruimte op de schijf. Het besturingssysteem controleert niet vooraf of de gevonden ruimte groot genoeg is voor het wegschrijven van het betreffende bestand. Als de ruimte niet groot genoeg is kan er slechts een deel van het bestand in deze ruimte worden weggeschreven. Door dit proces kunnen delen van een en hetzelfde bestand op verschillende plaatsen van de harde schijf terechtkomen.

Fragmentatie treedt op zodra je het systeem aanzet. Zelfs als je een brandschone harde schijf plaatst en daar alleen het besturingssysteem en enkele programma's installeert zonder verdere bewerkingen, is er al sprake van fragmentatie. Je zult er in eerste instantie weinig hinder van ondervinden, maar na verloop van tijd (en gebruik) kan fragmentatie de prestaties en snelheid van een systeem beïnvloeden. Een sterk gefragmenteerde schijf kan zelfs de oorzaak zijn van 'onverklaarbare' vastlopers.

Fragmentatie is onvermijdelijk
Fragmentatie kun je niet voorkomen. Sterker nog, het neemt alleen maar toe in de loop van de tijd. Fragmentatie kun je wel zo laag mogelijk houden door de harde schijf regelmatig te defragmenteren. Dit is overigens niet alleen aan te raden om de prestaties van het systeem optimaal te houden, maar ook voor het maken van een back-up van het systeem. Door eerst alle overbodige bestanden te verwijderen en daarna de c-schijf te defragmenteren, zorg je ervoor dat de te maken back-up zo klein mogelijk is.

Of je nu Windows 9x, Windows 2000, Milennium of Windows XP gebruikt, voordat je met defragmenteren begint is het raadzaam om alle 'overbodige' bestanden te verwijderen. Overbodige bestanden zijn in dit geval de tijdelijke internetbestanden (temporary internet files), cookies, recent gebruikte bestanden en bestanden in de map Windows Temp.



Defragmentatieprogramma's
Windows beschikt over een intern defragmentatieprogramma: Defrag. Voor de meeste mensen voldoet dit programma in hun behoefte. Het programma voert de defragmentatie uit zonder dat de gebruiker zelf veel aan de instellingen kan veranderen.

Defrag
Voordat je het programma Defrag start kun je het beste alle actieve programma's sluiten. Programma's die regelmatig gegevens wegschrijven naar de harde schijf kunnen het defragmentatieproces namelijk storen. Elke keer als een programma data wegschrijft begint het defragmentatieproces opnieuw. De meeste programma's sluit je op de gebruikelijke manier via het menu van het programma, maar er zijn ook processen die je niet op deze wijze kunt sluiten. In dat geval vraag je eerst een overzicht van de actieve processen op door de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del. Je krijgt dan een menu te zien met alle actieve processen. Je kunt op enkele processen na alle processen één voor één selecteren en afsluiten. Kies hiervoor per geselecteerd proces voor Taak beëindigen. Het kan zijn dat na verloop van tijd nog een scherm tevoorschijn komt waarin de melding staat dat het programma niet reageert, en of je alsnog de taak wilt beëindigen. Klik dan op ja.

Let op: Voor Windows 95/98/ME moet je alle processen beëindigen behalve EXPLORER & SYSTRAY. Voor Windows 2000/XP moet je alle processen beëindigen behalve Explorer en Taskmgr.



Prullenbak legen
Voordat je de harde schijf defragmenteert en een back-up maakt van het Windows-systeem is het raadzaam eerst de prullenbak te legen. Hier zijn alle zojuist verwijderde bestanden in terechtgekomen. De prullenbak leeg je door met de rechtermuisknop op de prullenbak te klikken en te kiezen voor prullenbak leegmaken.

Nu kun je met het defragmentatieproces beginnen. Dit doe je door binnen het onderdeel Defragmentatie van de Systeemwerkset uit het Startmenu het gewenste station te selecteren. Je kunt er nu voor kiezen eerst een analyse uit te voeren om na te gaan of defragmentatie wel nodig is, of direct beginnen met defragmenteren.

Overige defragmentatieprogramma's
Als je zelf meer invloed wilt hebben hoe de defragmentatie wordt uitgevoerd, kun je een van de beschikbare commerciële pakketten aanschaffen zoals Diskeeper, PerfectDisk, Norton Speeddisk of O&O. Met deze programma's kun je er zelfs voor zorgen dat de meest gebruikte bestanden 'vooraan' komen te staan. In dat geval defragmenteer én optimaliseer je de schijf. Tijdens het optimaliseren worden gedefragmenteerde bestanden in volgorde geplaatst van meest tot minst gebruikt. Hierdoor worden veelvuldig gebruikte bestanden sneller beschikbaar.

Ook kun je het defragmentatieproces automatiseren zodat bijvoorbeeld eens per week 's nachts het systeem zelf begint met defragmenteren. Met Defrag onder Windows is ook mogelijk, alleen is de procedure hiervoor vrij complex.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan