18/08 Groene long van Bornem vertoont vuile kankerplek

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een grondig bodemonderzoek dit najaar moet uitmaken of een sanering van de bodem in de Bornemse wijk Buitenland nodig is. Vier jaar geleden werd bij een eerste onderzoek een zorgwekkende vervuiling, veroorzaakt door een oude stortplaats, vastgesteld. Dat het beschrijvende onderzoek vier jaar op zich laat wachten, is het gevolg van de jaren aanslepende besprekingen rond de aan­koop van de gronden door de Vlaamse Gemeen­schap. De bewoners maken zich zorgen.



In juli 2004 bevestigde de Afdeling Natuur van de Vlaamse Gemeenschap in een brief aan een inwoner dat er ernstige problemen waren. “Het oriënterende onderzoek heeft aangetoond dat de grond verontreinigd is met zware metalen”, meldde de bevoegde ambtenaar.
Na een technische omschrijving over overschreden normen, besloot de ambtenaar dat de zware metalen, afkomstig van het oude stortmateriaal, zich verspreiden in de omgeving. “Het onderzoek besluit dat er ernstige aanwijzingen zijn dat de bodemverontreiniging een ernstige bedreiging vormt.”
Bodemonderzoek

De vervuiling van de bodem kwam aan het licht toen de Vlaamse Gemeenschap een deel van het domein van graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde, met onder andere de percelen waarop vroeger een stort werd uitgebaat, wou kopen. Omdat daar ook zonder vergunning industriëel afval werd gestort, werd een eerste oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd met boringen en peilbuizen.
Ondanks het verontrustende resultaat, duurde het vier jaar voor er iets gebeurde. Maar nog dit jaar wordt een beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd. “Als daaruit een ernstig probleem naar voren komt, dan moet de plek gesaneerd worden”, zo schrijft dezelfde ambtenaar in een brief van 20 april.
Dat zolang werd getalmd met het grondiger beschrijvend onderzoek, kan het gevolg zijn van het feit dat de Vlaamse Gemeenschap uiteindelijk nog maar enkele maanden geleden, en dat na aanslepende onderhandelingen, eigenaar werd van de gronden die voordien toe­behoorden aan de graaf.
Niet op de hoogte

Het gemeentebestuur stelt dat het in 2004 alvast niet werd geïnformeerd over de zorgwekkende resultaten. De Bornemse schepen van Leefmilieu Dirk Hoofd (CD&V/N-VA) is verbaasd dat de gemeente nooit kennis kreeg van het dossier. “Blijkbaar maakt alles deel uit van de aanslepende aankoop van delen van het grafelijke domein door het Vlaamse Gewest. Dat is een dossier waar de gemeente niet bij betrokken is."
"Maar als blijkt dat de vervuiling zoals beschreven in het oriënterende onderzoek ook het woongebied Buitenland betreft, dan gaan we alleszins met de bewoners daar samenzitten om te zien wat we kunnen doen. Het is nu in eerste instantie afwachten wat het beschrijvend onderzoek als resultaat oplevert. We hopen dat dit zo snel mogelijk kan worden uitgevoerd. Als bovendien de vervuiling van historische aard is, dan zal OVAM voor de sanering moeten opdraaien”, stelt de schepen.
Ongerustheid

Bij de bewoners van de wijk Buitenland is er ongerustheid over de risico’s voor hun gezondheid. Niemand kan bewijzen dat bepaalde gezondheidsproblemen te wijten zijn aan de vervuiling, maar vele mensen stellen zich vragen. “Mijn man en ik kregen allebei te horen dat we kanker hebben”, zegt een bewoonster die anoniem wil blijven.
“Of de reden daarvan de vervuiling van de bodem is waarop we onze woning bouwden, weten we niet. Maar we hebben onze vermoedens. Enkele van onze honden zijn gestorven aan darmkanker, daarover was de veearts zeer formeel. Die honden likten aan het water in de beek achter onze tuin. We stellen ons nu de vraag of dat ook vervuild is?”

Bron:GVA

SIMBA
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan