Windows 11 geraak niet meer in bios.

Status
Niet open voor verdere reacties.

cve

Medewerker
Forumleiding
Ik heb een oude laptop als hoofdcomputer, het betreft een Samsung NP 300 met een intel core i5 2450M en 8 GB RAM, zodat jullie weten welk toestel het is.

Ik wil namelijk in de bios komen, maar als ik opstart zie ik heel erg kort dat ik op F2 moet drukken om in de bios te komen en op F4 om in iets anders te komen.
So far, so good. Maar als ik dan heel erg snel op de F2 of zelfs de F4 knop drukt zie ik heel erg kort dat mijn moederbord het heeft gegrepen en zegt dan "wait", en boot gewoon Win 11 op. Maar ik wil in mijn bios komen. Dan heb je de functie om vanuit je Windows in je bios te komen, je drukt op herstarten terwijl je Shift knop ingedrukt houdt, dan kan je naar probleem oplossen gaan en daar zou dan normaal mijn bios moeten bij staan, maar dit staat daar helaas niet tussen. Hebben jullie enig idee hoe dit zou kunnen komen?
Ik weet het nu niet meer.
 
Hij deed helemaal niets, behalve een opstart scherm en daarna flikkeren.
Iedere keer ik hem opstarte hoorde ik mijn dvd station even draaien en daarna niets meer en dan flikkeren. Ik kreeg plots het idee van mijn dvd met Win 10 op erin te steken en te zien wat dit teweeg bracht. Zie foto van het resultaat. Hij is nu win 10 aan het installeren. Er is nu eindelijk progressie in de zaak.
 

Bijlagen

  • PXL_20230317_124631513.jpg
    PXL_20230317_124631513.jpg
    86.9 KB · Weergaven: 54
Dat betekend waarschijnlijk dat de bootvolgorde startte met het dvd station
Als de installatie gereed is ff in je bios kijken of dit ook zo is.
Daarna veranderen in de aanwezige harddisk. Dan start hij veel sneller op
 
  • Leuk
Waarderingen: cve
Ik ga dan proberen om in mijn bios te geraken. Maar mijn eerste poging om erin te komen is mislukt. Ik ben voorlopig blij dat ik mijn computer terug aan de praat heb gekregen.
 
Zoals ik al verwachte toch een software probleem. Laat de boot sequence maar staan zoals ze nu staat. Dat Windows niet starte heeft hier ook totaal niets mee te maken trouwens.
 
  • Leuk
Waarderingen: cve
Ik heb ondertussen Win 11 op mijn laptop draaien terug, maar wel niet via de bios, heb gewoon de stick aangeklikt en daar dan de setup aangeklikt en die heeft dan mijn Win 10 vervangen door Win 11 Pro. ( heb een licentie voor pro).
 
Geraak nu nog niet in mijn bios, met een nieuw batterijtje in mijn moederbord en een clean install van Win 10 die ik zonder updates te doen heb geupdated naar Win 11
 
Fijn dat je toestel terug opstart. BIOS blijft echter nog steeds ontoegankelijk bij gebruik F2.
Misschien toch eens een extern toetsenbord aankoppelen?
Een BIOS "moet" toch steeds toegankelijk zijn.
 
Toetsenbord is volgens mij niet het probleem. Want als ik mijn F2 knop spam bij het opstarten komt er heel erg kort te zien "wait" waar hij dan normaal gesproken zou moeten in bios booten, maar hij aarzelt dan een beetje en boot Windows. Ik denk daardoor niet dat een extern keybord mijn probleem zou oplossen. Nu mijn laptop werkt terug naar behoren en daar ben ik nu eigenlijk wel blij mee, kan nu wel nog steeds niet doen wat ik wel wil kunnen doen in mijn bios, maar wat ik wilde doen is eigenlijk ook niet zo erg als het niet kan gebeuren. Ik wil eigenlijk tiny 11 op mijn computer krijgen waardoor ik volgens ik gelezen en gehoord heb, mijn computer vlotter zou laten werken omdat het een stripped down versie van Windows 11. Maar daarvoor moet ik mijn boot kunnen selecteren naar USB en niet SSD
 
@ MIK, mijn nieuwe batterij is 3.30 V, dus die is dik ok. Ik heb ze uiteraard eerst gemeten voor ik ze in mijn laptop stak.
@ Lange pier, De F10 knop heb ik nu nog niet her gebruikt sinds hij terug draait, maar ik denk dat ik nog een BIOS heb en geen UEFI, dat ding is nog een tweede generatie Intel. Denk niet dat UEFI zo oud is.
 
UEFI of Legacy?
Kijk eens in 'systeeminformatie' > BIOS modus:
Of in 'schijfbeheer' (aanwezigheid van EfiSystemPartitie /GPT)
Dan heb je de functie om vanuit je Windows in je bios te komen, je drukt op herstarten terwijl je Shift knop ingedrukt houdt, dan kan je naar probleem oplossen gaan en daar zou dan normaal mijn bios moeten bij staan, maar dit staat daar helaas niet tussen.
doet mij vermoeden dat het 'legacy' betreft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan