Een Linux distributie kiezen

Status
Niet open voor verdere reacties.
D

Dinux

Gast
Het kiezen van een Linux distributie is niet eenvoudig , zeker niet voor wie net de overstap wil maken naar Linux. Wie de lijst van distributies bekijkt raakt meteen gedesoriënteerd zonder überhaupt een Linux te hebben gestart. Hoe komt het dat Linux uit zoveel versies bestaat? Eigenlijk kunnen we niet spreken van versies aangezien distributies meer zijn dan een Linux versie. Als we even terug gaan naar de oorsprong van Linux blijkt het echter dat Linux zelf alleen maar een kernel is. Iedereen die hier een systeem omheen bouwt maakt dus eigenlijk een aparte distributie.

Vandaag de dag worden bijna alle nieuwe distributies afgeleid van al bestaande Linux distributies. Hieronder een lijstje van de originele distributies en de belangrijkste afgeleide:

  • Arch Linux
  • Debian
    • Knoppix
    • Ubuntu
  • Fedora
    • CentOS
    • Mandriva
    • Red Hat
  • Gentoo
  • OpenSUSE
  • Slackware
Dit zijn dus ook gelijk de mainline distributies. Wie op internet gaat zoeken naar Linux merkt al snel op dat Ubuntu wel heel vaak voor komt. Dit is niet zo gek omdat Ubuntu kortweg de meest gebruikte Linux is. Ubuntu heeft aardig wat bekendheid gewonnen de afgelopen jaren omdat het een redelijk makkelijke te gebruiken Linux is. Mede door de grafische omgeving (GUI), die wat weg heeft van Windows, is Ubuntu makkelijk te gebruiken.

Elke Linux distributie heeft zijn eigen kwaliteiten. Bij Ubuntu is dat zeker de gebruikersvriendelijkheid en gemak waarmee alles verloopt. Hoewel ik zelf niet zo’n fan van Ubuntu ben (omdat het steeds minder Linux begint te worden, maar meer een afscheiding van Unix net als OS X en BSD) is het voor een beginnende gebruiker zeker de moeite waard om eens een Ubuntu te installeren.

Wie wel eens een Windows heeft geïnstalleerd kan ook een Ubuntu installeren. De iso is te downloaden van www.ubuntu.com die vervolgens op een cd/dvd gebrand moet worden. Nu is het mogelijk om met de Live-cd op te starten, kies de taal, en selecteer “Ubuntu uitproberen”. Ubuntu zal nu starten en de Live versie draaien. Als Ubuntu is opgestart staat er links boven een icon “Installeren”. Deze wizard zal Ubuntu instaleren naar de eigen wensen. Let wel op dat de Windows partitie niet wordt geformatteerd als er een Windows staat op dezelfde schijf. De installatie verder spreekt grotendeels voor zich.

Voor degene die al wat verder is met Linux en inmiddels is uitgekeken op Ubuntu zijn er genoeg alternatieven. Draai bijvoorbeeld eens een Fedora of OpenSUSE. Wat hierbij direct opvalt is dat deze al weer een stuk meer kennis van de gebruiker verwachten. Ook Puppylinux is een leuke en eenvoudige Linux distributie die een goed beeld geeft van hoe Linux werkelijk in elkaar steekt. Of draai eens een andere distributie die niet hier behandeld werd en ontdek zelf! Want Linux is uiterlijk toch het mooiste besturingssysteem…

Succes met Linux
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan